In de open brief naar Kotick schrijft Tamte: "Je zou gezegd hebben dat Bungie de laatste onafhankelijke ontwikkelaar is die nog hoge kwaliteit levert. Als een voormalige executive vice president van Bungie moet ik je vertellen dat als dit waar is, je de klos bent. Activision en iedere andere grote uitgever zijn gegroeid door het verwerven van onafhankelijke ontwikkelaars. De industrie heeft een constante stroom aan nieuwe onafhankelijke ontwikkelaars die gekocht kunnen worden nodig, omdat zij degenen zijn die innovatieve games maken die series worden."

Eerlijke prijs

"Gears of War. Portal. Borderlands. Geen van deze games hergebruiken dezelfde oude formules", vervolgt Tamte in zijn open brief. "Ze innoveren. En ze worden natuurlijk gemaakt door onafhankelijke ontwikkelaars. Dus wij dagen je uit. Je noemt Activision de industrieleider wat online [gaming] betreft. Als je denkt dat de nieuwse Call of Duty-online-ervaring zo innovatief is, laat spelers dan alleen het online gedeelte van Call of Duty: Black Ops kopen en vraag er een eerlijke prijs voor."

Tamte meldt vervolgens dat als Kotick hiermee akkoord gaat, Atomic Games hem een rol zal geven in Breach, de nog te verschijnen online game van de studio. "Geloof me, in je eigen game spelen zou je veel respect opleveren. We hebben zelfs een afbeelding in elkaar gezet om je te laten zien hoe stoer je er in Breach uit zou zien."

"Als een onafhankelijke ontwikkelaar kan Atomic zich niet zoals Activision richten op hoge verkoopcijfers. Wij moeten innoveren. Dus, als je er zeker van bent dat Activision kan innoveren zonder onafhankelijke ontwikkelaars, dan heb je nu de kans om het te bewijzen", aldus Tamte in de brief.