In een interview met MundoRare liet Justin Cook, lead designer bij Rare, weten dat Viva Piñata: Trouble in Paradise voorlopig het laatste deel in de reeks wordt. Na het eerste deel en Trouble in Paradise zal het team zich gaan richten op een nieuw project.

Volgens Cook kan het nog wel even duren voordat de gamers weer wat nieuwe Pinatas zullen vangen: "Er zijn geen plannen voor Downloadable Content. Daarnaast heeft het team besloten om even afstand te nemen van Viva Piñata en zich te richten op nieuwe projecten. Uiteraard is de game-industrie constant aan het veranderen, dus misschien denken we er volgende week weer anders over."

Viva Piñata: Trouble in Paradise zou in de eerste instantie als Downloadable Content worden verkocht, maar werd uiteindelijk een stand-alone versie. Een opvallend kenmerk is de toevoeging van Piñata-speelkaarten die via de Xbox Live Vision Camera worden toegevoegd aan de game. Je houdt de kaart voor de camera. deze leest een streepjescode en vervolgens verschijnt de Piñata in je tuin. Het klinkt in ieder geval een stuk eenvoudiger dan honderd bananenbomen in je tuin planten.