Nieuws
Game Developers Conference

Volgens GDC-onderzoek stijgt interesse voor de Switch onder ontwikkelaars

Lootboxes blijven een ding

Geschreven door Arran Winmai op
De Game Developers Conference deed onderzoek bij bijna vierduizend ontwikkelaars als deel van hun jaarlijkse State of the Industry Survey.

Elk jaar ondervraagt de GDC gamemakers voor het 'State of Industry'-onderzoek. Dit jaar reageerden bijna vierduizend ontwikkelaars en de antwoorden zijn allemaal gecompileerd in een artikel. Hier is een lijst van de meest interessante bevindingen. Het volledige onderzoek is te vinden op de website van GDC.

Ten eerste moet er vermeld worden dat 63% van de gamemakers die reageerden uit Noord Amerika komen. Slechts 4% kwam uit Azië.

De Switch kreeg een langzame start
Slechts 5% van de ontwikkelaars hebben als laatste werk iets voor de Switch gemaakt. Daarentegen maakten 50% van hen als laatste een game voor Windows en de PlayStation 4 en Xbox One kregen respectievelijk 23% en 19% van de games. Wel doet de Switch het nu al beter dan de 3DS, waar slechts 1% van de gamemakers hun meest recente game voor hebben gemaakt.

Daarentegen zijn 12% van de games die in de maak zijn voor de Switch. Ook is het interessant dat slechts 1% van de ontwikkelaars werkt aan een game voor de 3DS terwijl 3% werkt aan een game voor de Xbox 360 en 2% voor de PlayStation 3.

Games verkopen beter op de Switch dan op andere consoles
Ontwikkelaars die spellen maakten voor de Switch lieten weten dat er meer exemplaren van hun games verkocht worden op de Switch dan op andere consoles. 28% laat weten dat ze beter verkopen en 23% gaf aan dat het ongeveer gelijk is. Slechts 16% geven aan dat andere platforms beter verkopen. De overige 33% zijn gamemakers die enkel spellen voor de Switch maken.

Tenslotte laat 36% van de ontwikkelaars weten dat ze het meest interesse hebben in het maken van spellen voor de Switch. Hiermee staan ze op de derde plek, direct onder de PlayStation 4 en boven de Xbox One.

Switch

Interesse voor virtual reality daalt
Vorig jaar werkte 24% van de ontwikkelaars aan titels voor vr, maar dat is dit jaar gedaald naar 17%. Bij de vraag of er geloofd werd in een toekomst voor vr antwoordde 71% "ja". Dit is een afname van de afgelopen drie jaar waarin 75% positief antwoordde. 2018 is het eerste jaar waarin interesse een afname had.

Ook laten ze weten dat vr niet goed van de grond zal komen als er geen vlaggenschip-game komt zoals Halo voor de Xbox en Uncharted voor de PlayStation. Tenslotte geven ontwikkelaars aan dat ze verwachten dat augmented reality binnen vijf jaar groter zal zijn dan vr. Toch verwacht het merendeel niet dat vr/ar-headsets ooit gebruikelijk worden in het huishouden, en zeker niet voor 2030.

PlayStation VR

Developers financieren meestal hun eigen games
Van de ondervraagde gamemakers wordt slechts 16% gefinancierd door externe uitgevers. 49% maakt gebruik van geld van het bedrijf en 34% betaalt zelf voor de kosten. Ook doet 38% zelf de marketing en betaalt 34% iemand om parttime of fulltime te helpen met marketing. Slechts 23% laat het over aan externe uitgevers.

Desalniettemin heeft maar 15% met succes crowdfunding gebruikt. 5% probeerde het zonder succes en 45% heeft geen interesse. 25% laat weten dat ze wel interesse hebben, maar het nog niet geprobeerd hebben.

Verdienmodel
49% van de ontwikkelaars willen games maken die gekocht moeten worden, terwijl 39% gratis spellen wil maken. 14% van hen wil geld verdienen met Ads. Ondanks negatieve reacties wil 11% spellen maken met betaalde lootcrates. Tenslotte heeft 91% vertrouwen in e-sports. Dit is een toename van de afgelopen twee jaren. Vorig jaar was dit 90% en het jaar daarvoor slechts 88%.

Indie Games

Dit artikel delen:

Lees meer

Meer dan 4 miljoen spelers voor Xbox One-versie van PlayerUnknown’s Battlegrounds Nieuwe vechter onthuld voor SoulCalibur 6
3

Reacties op: Volgens GDC-onderzoek stijgt interesse voor de Switch onder ontwikkelaars

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • MikkelE30

  • 25 januari 2018 18:27
  Wat een verrassing, dat VR interesse daalt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JaapGoose

  • 25 januari 2018 22:07
  @MikkelE30 Ja, maar om nou te zeggen dat VR in 2030 pas succesvol gaat worden is ook weer zo wat. Da's 12 jaar. Moet je zien wat er de afgelopen 12 jaar allemaal verandert is op game- en elektronicagebied.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelE30

  • 26 januari 2018 07:28
  @JaapGoose Ik ben van mening dat VR, alhoewel vet, nooit zal doorslaan. Er zijn onvoldoende mensen die met een bril die hun compleet afsluit van de buitenwereld op gaan zitten. Als je een kind hebt rondlopen, een vrouw hebt die ook wel eens wat aandacht wil of naast je wil zitten als je gamed of iets dergelijks dan houd het al op.

  Misselijkheid, dubbel zo krachtige PC benodigd voor hetzelfde spel, knettersdure hardware (het wordt goedkoper, maar goedkoop wordt het nooit) enz enz.

  VR is inmiddels weer zo goed als over en zal een stille dood sterven, net als 3D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.