Er bestaat al enige tijd een prototype van de bril, die getest is door bovenstaande en andere ontwikkelaars. Via crowdfundingplatform Kickstarter hoopt Oculus genoeg geld binnen te halen om de Rift zo snel mogelijk bij ontwikkelaars te krijgen, zodat zij hun games voor de headset kunnen gaan optimaliseren. Hiervoor hoopte het bedrijf 250 duizend dollar binnen te halen binnen dertig dagen. Oculus heeft na een dag al meer dan 815 duizend dollar binnengehaald.

Het Kickstarter-succes van de Rift zal deels komen door de steun die het project krijgt van bekende game-ontwikkelaars. Zo zegt John Carmack: "Wat ik nu gezien heb, is oprecht de beste virtual reality-demo die de wereld ooit heeft gezien." 

Gabe Newell, eigenaar en directeur van Valve zegt: "Het ziet er enorm opwindend uit. Als iemand deze moeilijke problemen (met virtual reality) weet aan te pakken, dan denken wij dat Palmer het gaat doen. Dus we moedigen je aan om deze Kickstarter te steunen."

110 graden

De Rift geeft spelers een diagonaal gezichtsveld van 110 graden in stereoscopisch 3D, terwijl een gewoon scherm of recente heads-up displays een gezichtsveld van 40 graden hebben. Hierdoor ziet de drager van de bril in een game veel meer van zijn directe omgeving, wat er volgens Rift-ontwerper Palmer Luckey voor zorgt dat de gebruiker meer in de game wordt getrokken.

Ook anders dan bijvoorbeeld Sony's HMZ-T1 heads-up display is dat de Rift de hoofdbewegingen van de speler volgt. Hierdoor kan hij rondkijken in de game door zijn eigen hoofd te draaien. Luckey legt uit dat er geen waarneembare vertraging zit tussen de daadwerkelijke hoofdbeweging en het bijbehorende draaien van het in-game beeld.

Doneren

Wanneer een donateur 275 dollar inlegt, ontvangt hij alle benodigde onderdelen om een developer kit van de Oculus Rift in elkaar te zetten evenals Doom 3: BFG Edition, de eerste game die voor de virtual realitybril wordt geoptimaliseerd. Voor 300 dollar of meer krijgen donateurs een prototype dat al wel in elkaar is gezet.