De Virtual Console verschijnt na een systeemupdate voor de Wii U, die ergens in de lente online komt. In de zomer volgt nog een update voor het systeem. Beide updates moeten het menu van de Wii U sneller maken. Vooralsnog heeft Nintendo alleen de NES, SNES en GameBoy Advance als beschikbare platforms voor de Virtual Console aangekondigd.

De games op de Wii U Virtual Console worden met nieuwe functies online gezet. Zo kan de progressie in games opgeslagen worden, zijn ze puur op de Wii U GamePad speelbaar en komen er communicaties van de games op MiiVerse. 

NES-games kosten 4,99 euro en SNES-games kosten 7,99 euro. Mensen die bepaalde games al op de Wii Virtual Console hebben gedownload, kunnen deze games opnieuw downloaden tegen een gereduceerde prijs: 99 eurocent voor NES-games en 1,49 euro voor SNES-games.

Nintendo lanceert daarna vanaf nu tot juli elke maand een NES-game voor de service ter ere van de dertigste verjaardag van de NES. Deze games zijn elk dertig dagen beschikbaar voor 30 eurocent, waarna ze hun normale prijs terugkrijgen. Vanaf vandaag is Balloon Fight beschikbaar, en de andere games die respectievelijk beschikbaar worden gesteld zijn F-Zero, Punch Out!, Kirby's Adventure, Super Metroid, Yoshi en Donkey Kong.