De E3 van 2007 wordt een volledig nieuwe ervaring. Na de over de top, gigantisch drukke shows van de voorgaande jaren is de ESA overgegaan op een nieuwe formule die de beurs een stuk kleinschaliger maakt. Zo is er een lijst met uitgevers en ontwikkelaars bekend gemaakt die op de E3 aanwezig zullen zijn.

In vergelijking met de 400 spelers van vorig jaar is deze editie een peulenschilletje: er zullen welgeteld 33 bedrijven zich vertegenwoordigen. Ook wordt het aantal bezoekers terug gebracht van zestig duizend in 2006 naar drie tot vier duizend in 2007. Onder de uitgevers en ontwikkelaars bevinden zich voornamelijk de grote spelers, wat de hoop van velen op een E3 met aandacht voor de anonieme ontwikkelaar met talent tenonder doet gaan. Dit zijn de bedrijven die op dit moment verwacht worden:

1C Company, Activision, Akella, Atari, Atlus, Bethesda Softworks, Buena Vista Games (nu Disney Interactive Studios), Capcom, Codemasters, Crave Entertainment, Eidos, Electronic Arts, Konami, LucasArts, Majesco, Microsoft, Midway, Namco Bandai Games, NCsoft, Nintendo, Sega, Sony Computer Entertainment, Sony Online Entertainment, Square Enix, Take-Two Interactive, THQ, Ubisoft, Vivendi Games en Warner Bros. Interactive Entertainment.

Naast deze spelers worden ook ontwikkelaar id Software en Foundation 9 nog verwacht. Feit is dat de beurs significant anders wordt dan voorgaande jaren, we zullen zien wat het wordt.