Verlies PlayStation 3 even groot als winst PlayStation 2 | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Tijdens zijn speech in Leipzig gaf ontwikkelaar Dave Perry (Enter the Matrix, Earthworm Jim) enkele verra ende inzichten op de huidige gamesindustrie. Toen Perry sprak over de nieuwe gameconsoles vertelde hij daarbij over enkele statistieken van onderzoeksbureau DFC Intelligence. Volgens Perry staat hierin dat Sony voor de PlayStation 3 ongeveer evenveel geld heeft verloren als het met de PlayStation 2 heeft verdiend. Hoewel hierbij alleen de hardwareverkoop is bekeken zijn de cijfers zeer opvallend. Het grote verlies zou komen door de hoge ontwikkelingskosten van de PlayStation 3 en door het feit dat Sony het apparaat met verlies verkoopt.

Perry nam geen standpunt in over de winnende console, maar hij gaf wel aan te denken dat Sony zichzelf nu dwong de console een lange levensduur te laten hebben. Om het verlies, dat inmiddels drie miljard dollar bedraagt, enigszins terug te verdienen zou de door Sony vaak beloofde leeftijd van tien jaar voor de PlayStation 3 niet alleen een wens zijn, maar ook een noodzaak. Hiermee stelt Sony zich echter enorm kwetsbaar op, aangezien Nintendo en Microsoft een nieuwe consolegeneratie eerder kunnen afdwingen.

Hoewel ook Microsoft miljarden verlies heeft gemaakt op zijn Xbox divisie, is hier toch sprake van een verschil. Waar Microsoft de consolerace immers als en grote investering ziet en pas vorig kwartaal voor het eerst winst maakte is Sony gewend flinke inkomsten te zien van zijn PlayStation-merk. De vraag is dan ook in hoeverre Sony de huidige koers kan voortzetten zonder boze aandeelhouders te krijgen. Uiteraard is deze console-oorlog nog lang niet gestreden, maar deze nieuwe inzichten mogen duidelijk maken dat de PlayStation 3 niet alleen voor ons een duur apparaatje is.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou