Uit verkoopcijfers uit de Verenigde Staten blijkt dat Grand Theft Auto: Chinatown Wars veel minder verkoopt dan verwacht.Rockstar's GTA-game voor de Nintendo DS werd vorige maand door de pers lovend ontvangen. Vandaag bleek echter dat de verkoopcijfers van de game beduidend lager zijn dan de verwachte 200.000 tot 450.000 stuks. Volgens data van NPD Group ging Chinatown Wars in de V.S. pas 88.704 maal over de toonbank.

In de Benelux verkoopt GTA: Chinatown Wars goed voor een Nintendo DS-game. Vergeleken met GTA-games op andere platformen valt de verkoop echter tegen.

Dalende verkoopcijfers

Een Amerikaanse vertegenwoordiger van Rockstar meldt dat het bedrijf erop vertrouwt dat de verkopen op termijn zullen aantrekken. Als verklaring hiervoor geeft hij dat maart voor alle uitgevers een moeilijke maand was. De verkoopcijfers in maart zijn met zeventien procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Wii- en DS-games staan er bovendien om bekend in het begin trager te verkopen dan games op Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Discussie

Bij de aankondiging van de game rezen er vragen of een gewelddadige titel als GTA: Chinatown Wars wel succesvol kon zijn op de Nintendo DS. Omdat het apparaat erg populair is onder nieuwe gamers, waaronder kinderen en volwassenen die pas sinds kort gamen, zijn er weinig 'hardcore' titels als deze op de DS te vinden. De vraag was dan ook of de Nintendo DS-doelgroep wel op een volwassen game als GTA: Chinatown Wars zat te wachten.

Een ander bekend probleem is de grote mate waarin spellen illegaal gedownload worden voor Nintendo DS. Hoewel officiële cijfers ontbreken is het mogelijk dat GTA: Chinatown Wars hier de gevolgen sterker van ondervindt dan andere games, omdat de doelgroep van GTA meer bekend is met het illegaal downloaden van software.