DeMartini legt in de verklaring uitgebreid uit waarom EA de beslissing heeft genomen enkele titels niet langer op Steam beschikbaar te stellen. De wens van EA is om direct in contact te staan met zijn klanten en hen volledig zelfstandig te kunnen voorzien van updates, patches en nieuws over aankomende veranderingen of toevoegingen aan een titel, zo stelt hij.

"We willen er altijd zeker van zijn dat we deze content en service aanbieden met de beste kwaliteit", legt DeMartini uit. "Om hier zeker van te zijn kan elke retailer onze games verkopen, maar nemen we zelf de verantwoordelijkheid voor het aanbieden van patches, updates, extra content en andere diensten aan onze spelers. Je maakt verbinding met onze servers, en wij willen een aanhoudende relatie met jou aangaan, om je de best mogelijke game-ervaring te blijven bieden."

Alle digitale distributieplatformen waarmee EA samenwerkt, staan het toe dat de uitgever zijn eigen updates uitbrengt. Valve eist echter van zijn partners dat het updaten en uitbreiden van via Steam gekochte games ook via dat platform verloopt. Daarom zijn sommige EA-games van Steam afgehaald. "Dat is niet onze keuze en helaas zijn de gebruikers [van Steam] daarvan de dupe. We werken hard aan het vinden van een oplossing die voor beide partijen acceptabel is", zegt DeMartini.   

Origin

Het statement van EA komt enkele weken nadat de uitgever Crysis 2 van Steam haalde. Het gerucht gaat nog altijd dat de lancering van EA's eigen distributieplatform Origin ten grondslag ligt aan deze beslissing. Naast Origin en Steam biedt EA zijn games onder andere ook digitaal aan op Amazon, GameStop, Direct2Drive en GameTron.