Dat games op het strafrechtelijk gebied nogal wat los maken in de Verenigde Staten mag duidelijk zijn. Hillary Clinton bemoeide zich er zelfs mee en ook Jack Thompson kan het maar niet naast zich neerleggen.

In de staat Illinois was een verzoek tot verbod ingediend om geweldadige en seksueel getinte games te verkopen aan minderjarigen. Dit verzoek is echter door de federale rechtbank afgewezen omdat het verbod in strijd is met de vrijheid van meningsuiting zoals die in de wet is opgenomen. In andere staten van Amerika zijn soortgelijke wetsvoorstellen al eerder afgewezen.

Voorstanders van het wetsvoorstel zijn van mening dat geweldadige en seksueel getinte games kunnen leiden tot ongepast gedrag. Zo wordt bijvoorbeeld de schietpartij in 1999 op Columbine High School genoemd waarbij de daders zouden zijn geinsprireerd door shooters. Tegenstanders droegen aan dat het niet eerlijk is om het wetsvoorstel alleen toe te spitsen op games aangezien er veel meer mediavormen zijn waarin geweld en seks een grote rol spelen en het dus niet kenmerkend is voor de game industrie.

Voorlopig is het wetsvoorstel dus afgewezen, maar het zal zeker nog een staartje krijgen. Al zal het nog wel even duren voor er echt een wet doorkomt die het verkopen van geweldadige en seksuele games aan minderjarigen verbiedt in de VS.