Een potje Counter-Strike zit er niet meer in voor Braziliaanse gamers. De populaire online shooter is, samen met EverQuest, sinds vorige week verbannen in het Zuid-Amerikaanse land. Een rechter zag de games als een gevaar voor de gezondheid van de consumenten.

Carlos Alberto Simoes, de rechter in kwestie, verzon dit verbod al in oktober vorig jaar, maar nu pas gaat de nieuwe wet echt van start. Dit komt omdat PROCON, een agentschap dat de consument moet beschermen, er vorige week pas wat aan ging doen. Volgens Simoes gingen de games de normale gang van zaken in het dagelijks leven tegen. Ze zijn blijkbaar een aanval tegen de democratische staat en wet.

Counter-Strike wordt in het land ook menig maal beschuldigd als game die de spelers oorlogsstrategieën meegeeft. Er was veel opschudding toen een door fans gemaakte map te downloaden was waarin politie en drugsdealers het tegen elkaar op konden nemen in de sloppewijken van  Rio de Janeiro.

EverQuest zou schadelijk zijn omdat gamers zowel goede als slechte taken kunnen verrichten. De psychologische last die dit de spelers op zou leveren, zou te groot zijn. EverQuest is nooit officieel uitgekomen in Brazilië.