Nieuws
World of Warcraft

Vanilla-server Elysium voor World of Warcraft lanceert dit weekend

Terug naar het begin

Geschreven door Lucas May op
Een nieuwe PvP vanilla-server voor World of Warcraft wordt aanstaande zaterdag gelanceerd. Eerder sloot Blizzard al een soortgelijke server.

Via deze server kunnen spelers World of Warcraft ervaren zoals deze tijdens de lancering bestond. Wel zijn een aantal patches aan deze versie toegevoegd, om de gameplay iets te verbeteren.

Vorig jaar werd Nostalrius, ook een vanilla-server, al gesloten door Blizzard. Dit schendt immers de regels van de ontwikkelaar, die het niet toelaat om privéservers te starten. Het team van Elysium bracht echter zowel de PvP- als de PvE-servers van Nostalrius terug in december, inclusief alle data van de gebruikers.

De nieuwe Elysium PvP-server lanceert op zaterdag 7 januari. Een specifiek tijdstip is niet genoemd. Het spelen van de vanilla-server is gratis. De oprichters van de server nemen wel donaties aan op de website.

Dit artikel delen:

Lees meer

Freaker Sneaks komt met SNES-schoenen Nvidia maakt streamen zware games naar 'zwakke' pc's mogelijk
14

Reacties op: Vanilla-server Elysium voor World of Warcraft lanceert dit weekend

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Mezereon

  • 5 januari 2017 11:27
  Is dit nou legaal dan? Gezien jullie dit hier zo posten en aanmoedigen.
  Anders zou ik dit wel weer even willen proberen, heb WoW sinds cata niet meer aangeraakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 5 januari 2017 11:51
  @Mezereon Nee dit is niet legaal. Toen Nostalrius werd gesloten door Blizzard hebben de mensen achter Nostalrius de data van de server beschikbaar gesteld voor anderen om het voort te zetten. Dit is gewoon hetzelfde principe als Nostalrius. Ik denk dat Blizzard deze ook over niet al te lange tijd laat sluiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 5 januari 2017 11:53
  In het stukje staat dat er geen specifieke tijd genoemd wordt voor de opening. Alleen als ik de video in het stukje bekijk staat er wel een tijd bij :) 18:00 GMT+1 en 12:00pm EST.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mewhywhy

  • 5 januari 2017 11:54
  Zoals al in de tekst staat is het niet legaal….. deze mensen stelen gewoon al het harde werk van Blizzard en dan verdienen hun er zelf aan via donaties. Ik mag hopen dat blizzard deze server net als Nostalrius zo snel mogelijk weer laat sluiten en er een dikke claim achteraan sturen. Jammer dat gamer.nl dit dus ook aanmoedigd aangezien dit gewoon stelen is niet meer en niet minder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • iTorioko

  • 5 januari 2017 12:29
  @Mewhywhy

  Hoeveel denk jij dat er gedoneerd wordt versus hoeveel het kost om zulke servers live te houden met al het onderhoud van dien? Je kunt mij niet wijs maken dat ze er 'dik aan verdienen'.

  Buiten dat doen ze dit omdat er - blijkbaar - enorme behoefte is aan WoW zoals die was in 2004. Als Blizzard dat niet doet, dan maar zelf. Het is niet alsof ze via deze server geld verdienen wat anders naar Blizzard zou gaan.

  En als laatste punt - Zo zielig is Blizzard niet met al hun bizar goed verdienende IP's

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 5 januari 2017 17:31
  Erg verleidelijk. Ik kijk het nog even aan, zien wat Blizzard hiermee gaat doen. Zolang Blizzard deze mensen niet een kans gunnen, dan zou ik dat jammer vinden.

  Blizzard kan op z'n minst testen hoe stabiel de game loopt, en aanbieden om de server zelf op te nemen om zo ook liefhebbers van het origineel tegemoet te komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 5 januari 2017 18:32
  Ik heb zelf geen behoefte aan een vanilla server, omdat de game inmiddels gewoon veel beter is dan toen, en ik geen roze bril op heb…maar er zijn veel mensen die hier toch behoefte aan hebben en die moeten ook gewoon hun zin kunnen krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kser

  • 5 januari 2017 21:33
  Half uur in Ironforge LFG zitten spammen om vier man bijelkaar te vinden om een dungeon te doen. 10 minuten reizen, naar de dungeon om dan net bij het begin iemand weg zien gaan. "soz g2g". Hearthstone terug naar IF op zoek naar een vervanger, terwijl anderen het opgeven en ook weggaan.

  Ik heb zelf zo'n 10 jaar WoW gespeeld, vanaf het begin, en vanilla was gewoon slecht. Ja, heel veel leuke herinneringen, heel wat "eerste ervaringen", hardcore elementen maar op vele vlakken was het echt slecht en zijn er door de jaren heen heel wat nodige verbeteringen doorgevoerd.

  Mensen spelen op zulke servers omdat het "gratis" is. Of ze doen dat uit nostalgie. Claims dat het spel beter was, of meer hardcore zijn onnozel. Ja er was maar een vorm van progressie, maar als je hardcore wil spelen, grinden totdat je een ons weeg, raid encounters micro-managen…. kun je daarvoor vandaag de dag alsnog voor kiezen.

  Blizzard moet dit ook dwingen tot sluiten. Het is hun IP en die moeten zij ook beschermen tegen zulke overtredingen. En ook terecht dat ze geen gehoor geven aan "vanilla-server" zeikerds. "Vroegah was alles beter" … nee.

  Vandaag hoorde ik iemand klagen over het niet kunnen aflezen van een analoge horloge. "Ik ben opgegroeid met digitale klokken, ik moet altijd tellen op een analoge klok om de tijd te weten". Zelfde generatie als de nieuwe WoW spelers die de gouwe ouwe vanilla willen uitproberen. Kun je je voorstellen dat ze naar een dungeon moeten, en moeten uitvogelen hoe ze eerst er naartoe moeten lopen? En zelfs als ze het eenmaal ontdekt hebben, moeten ze in het vervolg met flight paths uitplannen welke route ze moeten nemen, en dan alsnog het laatste stuk moeten lopen? Map openen? Hoe lees je een kaart? Route plannen, huh? Ik druk normaal gewoon "Find dungeon" en ik kom erin!

  Goh een nieuwe zwaard, 100 meer dps, maar ik doe 0 dmg? Wtf? Sword skill level 0? Vanilla WoW, goed spel man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Skjip

  • 6 januari 2017 10:45
  @Kser Zoooo heeey, jij bent echt alles wat er mis is met World of Warcraft vandaag de dag… hoor jezelf eens tekeer gaan over de simpelste dingen. Ooh weapon skill boohoo, oh sociaal contact bij het zoeken van een groep, boohoo. 'Ik wil geen kaart lezen, geen flight paths gebruiken, geen dungeon zoeken maar op een knopje drukken en dan alles krijgen.'

  En dan denk je dat mensen puur spelen omdag het gratis is? Kom op man…. misschien, heel misschien zijn er ook mensen die graag een spel spelen ipv op 1 knopje te drukken, garrison npcs aan het werk te zetten en de rest van de game te AFKen terwijl legendaries uit de lucht vallen..

  Ik speel al vanaf Nostalrius launch in 2015 en het is echt een geweldige server. Non profit in tegenstelling tot veel andere, dedicated team en fantastische community. Ik ben dan ook blij dat ik mijn tier 2 characters terug heb dankzij Elysium. Ik zou blizzard zo betalen voor Legacy servers maar zolang zij dat weigeren geniet ik van deze pracht server. Ieder moment van de dag 9-10k mensen online op Nost PvP alleen. Retail is voor mensen die alles willen hebben maar er niets voor willen doen, bewijs je zelf ook wel… alles is je teveel moeite..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kser

  • 8 januari 2017 12:22
  " @Skjip Zoooo heeey, jij bent echt alles wat er mis is met World of Warcraft vandaag de dag… hoor jezelf eens tekeer gaan over de simpelste dingen. Ooh weapon skill boohoo, oh sociaal contact bij het zoeken van een groep, boohoo. 'Ik wil geen kaart lezen, geen flight paths gebruiken, geen dungeon zoeken maar op een knopje drukken en dan alles krijgen.' "

  Begrijpend lezen schijnt ook een vaardigheid te zijn die men vandaag de dag niet meer goed beheert.

  Flight paths zijn zeker ook een van de sterke "spelelementen" van vanilla. Klikken op een FP, 3 minuten wachten, klik op de volgende FP… 2 minuten wachten … klik op de volgende FP.. 3 minuten wachten… klik op de laatste FP… nog eens 5 minuten wachten. Leuk "spel".

  Maar goed, als jullie vinden dat spammen in trade chat in een city om een groep te vormen voor een dungeon "sociaal contact" is en "spelen van een spel"… dan inderdaad, best spel ooit, geniet ervan. Ik laat IF trade chat achter waar het was, in 2005.


  Ik heb WoW altijd gespeeld voor het spel en het samenwerken met anderen. En dat was voor mij raids en guilds.
  Ongelofelijk veel tijd en moeite in gestopt… ik ben absoluut tegen 1 knop rewards en Garrisons mogen van mij weg. LFR en world bosses zoals ze in recentelijke expansions zijn mogen van mij ook weg.
  Raiden was voor mij veel spelen en grinden, herbs farmen potions maken elixirs maken. Toen kon je nog meerdere potions in een gevecht gebruiken en verloor je je elixirs iedere keer als je dood ging. Ja er waren flasks, maar elixirs waren marginaal beter en dus reden genoeg om extra uren in te stoppen om ze te verkrijgen. En naast potions en flasks waren er destijds nog andere consumables die je extra kon gebruiken die ik ook farmde. Zeg nog eens dat ik een luie speler ben die geen moeite wil doen en alles meteen wil hebben. Die moeite heb ik erin gestoken, maar dat maakt het niet een goed spel. Slechts zeer weinig spelers speelden raids op die manier en dat was niet vol te houden, zowel voor de spelers als voor de guilds die goed uitgeruste spelers steeds moesten vervangen en op zoek moest naar mensen die wellicht geschikt waren voor zulke raids.

  Maar kom niet zeggen dat Vanilla een beter spel is, het bevatte teveel elementen die niet goed uitgewerkt waren en vooral veel elementen die slechts time sinks waren en je van het spelen van het spel afhield.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 6 januari 2017 11:45
  @Kser Vanilla was juist retegoed.

  Alles uitbalanceren en voorkauwen is wat er veranderde. Plekken die aangegeven worden om te gaan staan in een gevecht, macros die je alles voorkauwen. Nee, dankje.

  Vanilla maakte het het spel van het begin tot het eind interessant en uitdagend. Dat miste ik toch wel, vooral na WotLK.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 6 januari 2017 07:26
  Toen zat ironforge nog vol met mensen en was er nog veel interactie. Achja terug gaan heeft geen zin. Ik laat wow achter voor de casuals.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • iTorioko

  • 6 januari 2017 09:54
  @revanius

  Als ik zie hoe bepaalde vrienden van mij alles behalve casual spelen valt dat wel mee denk ik. Ik heb het net na Legion opnieuw geprobeerd, lukte me echt niet om het te blijven spelen.

  PoE FTW! :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • xxxlbeunhaas

  • 6 januari 2017 15:46
  shit ik heb nu zin in ijs..bedankt Gamer.nl

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.