De Steam Box zou een game-apparaat zijn voor de woonkamer dat aan de televisie wordt gekoppeld. Niet alleen games van Steam zouden moeten draaien op het apparaat, maar ook die van concurrenten, zoals Origin van Electronic Arts. De games kunnen naar verwachting bestuurd worden met toetsenbord en muis en verschillende controllers. Ook zou er een speciale Steam Box-controller in ontwikkeling zijn, waarvan bepaalde onderdelen omgewisseld kunnen worden, afhankelijk van de game die de gamer wil spelen. Valve heeft vorig jaar patent aangevraagd op een dergelijke controller.

Aangezien CEO Gabe Newell onlangs heeft gezegd dat Valve het maken van hardware liever aan anderen overlaat, wordt de Steam Box waarschijnlijk met een partner ontwikkeld. Bronnen melden bovendien aan The Verge dat externe partijen ook een Steam Box kunnen maken, zolang ze zich aan bepaalde specificaties houden. Een Steam Box zou draaien op een Core i7-processor, 8 gigabyte aan RAM-geheugen en een grafische processor van Nvidia. Volgens geruchten is de Alienware X51 reeds gebouwd met Steam Box-ondersteuning in gedachten.

Valve zou daarmee een vergelijkbare strategie hanteren als Google met Google TV en Android. Valve levert in dat geval de specificaties en de basissoftware die Steam centraal stelt; elke hardwaremaker kan die software naar verluidt gratis gebruiken en een Steam Box-PC maken.

E3

Sommige bronnen zeggen dat de Steam Box wordt onthuld tijdens de Game Developer's Conference, tussen 5 en 9 maart. Anderen zeggen dat Valve de aankondiging gaat doen op de E3-beurs in juni. Het is al bekend dat Valve voor het eerst in jaren weer aanwezig zal zijn op de E3, wat een indicatie is dat het bedrijf van plan is een aankondiging te doen.

Valve is de maker van games als Half-Life, Left 4 Dead, Team Fortress 2, Portal 2, Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2. Het platform Steam is ook eigendom van Valve. Steam is een digitaal distributieplatform voor het aanschaffen van PC-games, maar ook een platform dat ontwikkelaars kunnen inbouwen om hun games te voorzien van onder andere achievements, mod-ondersteuning en kopieerbeveiliging.