Nieuws
Steam

Valve stopt deze lente met Steam Greenlight

Vervanging heet Steam Direct.

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Platformhouder Valve stopt deze lente met Steam Greenlight. Met de dienst kunnen gamers stemmen op producten, die later mogelijk te koop worden aangeboden op Steam.

Het bedrijf zal een nieuw systeem gaan aanbieden, die de producten direct in de digitale winkel van het pc-platform plaatst. Dit nieuwe systeem noemt Valve Steam Direct. Dit maakte de platformhouder vrijdagavond zelf bekend op de blog van het bedrijf.

Met deze stap wil Valve de barrière tussen spelontwikkelaars en spelers verwijderen. In het huidige Greenlight-systeem is het zo dat ontwikkelaars hun producten flink onder de aandacht moeten brengen voordat ze toegelaten worden op het distributieplatform. Dit zorgde voor ontwikkelaars die niet precies wisten waar ze aan toe waren.

Wanneer een ontwikkelaar zijn spel toevoegt aan Greenlight, dan is het van tevoren niet te voorspellen wanneer de game wordt toegevoegd. Ook vroegen veel ontwikkelaars zich af of ze wel de beoogde lanceringsdatum zouden halen en wanneer ze de pers moesten benaderen voor de benodigde aandacht. Daarnaast is het zo dat Steam in de afgelopen jaren uitgegroeid is tot een enorm platform, wat het voor Valve moeilijk maakt alle content na te lopen.

In de afgelopen maanden heeft Valve ook commentaar gekregen op de hoeveelheid spellen die van lage kwaliteit waren of simpelweg directe kopieën waren van andere titels. Het bedrijf wil dit soort praktijken tegengaan door de inschrijfkosten te verhogen. Nu is het nog zo dat Steam 100 dollar rekent aan ontwikkelaars en uitgevers voor een plekje op Steam Greenlight. Daarna kunnen de makers zo veel spellen uitbrengen als ze willen. Met Steam Direct zal dat bedrag aanzienlijk hoger worden, maar hoe hoog dat bedrag wordt is nog niet bekend. Mogelijk wordt dit ergens tussen de 200 en 5000 dollar.

Daarnaast zullen ontwikkelaars en uitgevers ook per game of app moeten betalen. Het nieuwe bedrag geldt dus niet als éénmalige inschrijfkosten. Met deze regels wil Valve malafide ontwikkelaars afschrikken games uit te brengen die gekopieerd zijn of niet aan andere regels van het platform voldoen.

Mocht er dan alsnog content worden uitgebracht die op de grens van de regels zitten, of daar overheen gaan, dan zal Valve daar werk van maken.

Door NU.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

For Honor vanaf morgen beschikbaar Reload: Zelda II: The Adventure of Link
3

Reacties op: Valve stopt deze lente met Steam Greenlight

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 13 februari 2017 10:33
  Wel schijnt het dus zo te zijn dat je het geld ook weer terug kunt krijgen wanneer blijkt dat het dus serieus is en je ook geld hebt binnengehaald met verkopen.

  Uiteindelijk is dit natuurlijk wel goed, precies zoals het artikel zegt, zorgt het er voor dat mensen die even snel denken een gare game in elkaar te flanzen en zo lekker te cashen, wel even nadenken. Dat soort mensen hebben vaak dan ook niet zo'n zin om eerst even per game 200-5000 dollar neer te telllen om gepubliceerd te worden. Aan de andere kant kun je ook stellen dat mensen (die wel het geld hebben) misschien juist nu wel eerder 'troep' publiceren omdat die niet eerst via Greenlight hoeven te gaan.

  Ik neem aan dat de 100 dollar entry fee sowieso nog wel blijft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowKiller

  • 13 februari 2017 11:34
  Steam is niet meer wat het geweest. Vroeger kocht ik veel meer tijdens een steamsale, omdat je toen de echte pareltjes nog tegenkwam. Nu zit je twintig pagina's door te bladeren met de zoveelste indie game. Zo jammer.
  Ik heb niets tegen indiegames. Sommige zijn goed. Maar het grootste deel is gewoon rommel.
  Dat ze nu kosten gaan berekenen kan ik alleen maar toejuichen. Hoge bedragen schrikt zo'n ontwikkelaar af. Plus een ontwikkelaar wil winst maken. En winst maak je door je game te verkopen. Daarvoor moet een game goed zijn. Hopelijk krijgen we nu betere kwaliteit games op steam.
  Dat early acces programma mogen ze ook eens aanpassen wat mij betreft. Sommige games zitten al jaren in early acces.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 13 februari 2017 11:43
  @ShadowKiller Early Access werkt inderdaad niet zoals bedoeld, games blijven erin hangen. Toch is een aantal van mn favoriete games begonnen met Early Access of bevindt zich er nog steeds in, zoals Space Engineers, Starbound, Project Zomboid en momenteel RimWorld, wat echt een geweldige game is. Maar inderdaad, massaal inkopen tijdens de sales doe ik ook niet meer, ben ook wel een beetje verzadigd geraakt misschien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.