Newell legt uit dat dit niet betekent dat Valve geen singleplayer-spellen meer gaat maken, maar dat deze een sociaal tintje zullen krijgen. Hiermee legt hij eerdere uitspraken uit, waarin gezegd werd dat Valve voortaan geen "geïsoleerde singleplayer-ervaring" meer zal bieden.

"Ik denk dat Portal 2 een goed voorbeeld is van wat we gedurende de laatste jaren hebben geleerd over het maken van een singleplayergame, maar we blijven erbij dat we in de toekomst harder moeten werken", legt Newell uit. "De entertainmentwaarde van een spel wordt vergroot door het sociale aspect, door je met vrienden te laten spelen, te accepteren dat je verbonden bent met andere mensen."

Singleplayer Plus

Volgens Newell betekent dit niet dat Valve singleplayer opgeeft, maar "dat we denken dat er veel aspecten en mogelijkheden zijn die we moeten toevoegen aan een singleplayerspel voor de speler die constant verbonden is met het internet. Elke speler kan snel berichtjes versturen en heeft een Facebook-account. Als je doet alsof dat niet bestaat, negeer je de problemen die je probeert te verhelpen. Het is singleplayer plus, niet 'geen singleplayer meer'", aldus Newell.