Valve schuldig bevonden aan breken Australische wet | Gamer.nl

Valve schuldig bevonden aan breken Australische wet | Gamer.nl

Rechter Justice Edelman heeft Valve Corporation schuldig bevonden aan het breken van de Australische consumentenwet. Volgens het Australische federale gerechtshof brak Valve in 2014 de wet door geen restitutie te bieden aan mensen die games kochten via Steam. 

In 2014 werd Valve aangeklaagd omdat het bedrijf geen restitutieopties aanbood voor de digitale aankoop van games, waaronder de aankoop van cadeaus voor anderen en aankopen tijdens een uitverkoop. Inmiddels biedt Valve deze mogelijkheid wel.

“Wanneer bedrijven geen enkele vorm van restitutie aanbieden, ook met betrekking tot cadeaus en aankopen tijdens een uitverkoop, gaat dit tegen de Australische consumentenwet in”, zegt het gerechtshof. Het baseert dit op drie versies van de Steam Subscriber Agreement en twee versies van de Steam Refund Policy. Consumenten kwamen destijds niet in aanmerking voor restitutie voor gekochte digitale games via de Steam-website of Steam-client. Daarnaast bood Valve geen garanties voor de kwaliteit van de geboden games en had het bedrijf wettelijke garanties beperkt of gewijzigd.

Media has no description

Valve is tegen de aanklacht ingegaan, omdat zij vinden dat ze officieel gezien geen goederen verkopen binnen Australië. Volgens het bedrijf bieden zij alleen een digitaal platform waarop spellen kunnen worden gekocht en valt dit niet onder de ‘goederen’ die in de wet zijn opgenomen. Daarnaast zegt het bedrijf dat de Steam Subscriber Agreement onder de wet van de staat Washington in de Verenigde Staten valt en niet onder de Australische wet.

Het Australische gerechtshof is het hier niet mee eens en bevindt Valve schuldig. “De besli ing van het federale gerechtshof versterkt nogmaals het feit dat bedrijven die goederen en/of services aanbieden aan Australische consumenten, aan de Australische consumentenwet zijn onderworpen. Hieronder valt ook de garantie van de consumenten”, schrijft de voorzitter van de Australische Competition and Consumer Commi ion in een persbericht.

Dit is de eerste keer dat het gerechtshof de term ‘goederen’ uit de consumentenwet laat gelden voor computer software. “Dit zorgt voor een grotere zekerheid als het aankomt op digitale goederen die via online platformen worden aangeboden.” 

Het is mogelijk dat Valve 75 procent van de gerechtskosten van de Australische Competition and Consumer Commi ion moet betalen. Op 15 april vindt hierover een hoorzitting plaats. 

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou