Nieuws
Valve

Valve schuldig bevonden aan breken Australische wet

Op basis van Steam Refund Policy

Geschreven door Aida . op

Rechter Justice Edelman heeft Valve Corporation schuldig bevonden aan het breken van de Australische consumentenwet. Volgens het Australische federale gerechtshof brak Valve in 2014 de wet door geen restitutie te bieden aan mensen die games kochten via Steam. 

In 2014 werd Valve aangeklaagd omdat het bedrijf geen restitutieopties aanbood voor de digitale aankoop van games, waaronder de aankoop van cadeaus voor anderen en aankopen tijdens een uitverkoop. Inmiddels biedt Valve deze mogelijkheid wel.

“Wanneer bedrijven geen enkele vorm van restitutie aanbieden, ook met betrekking tot cadeaus en aankopen tijdens een uitverkoop, gaat dit tegen de Australische consumentenwet in”, zegt het gerechtshof. Het baseert dit op drie versies van de Steam Subscriber Agreement en twee versies van de Steam Refund Policy. Consumenten kwamen destijds niet in aanmerking voor restitutie voor gekochte digitale games via de Steam-website of Steam-client. Daarnaast bood Valve geen garanties voor de kwaliteit van de geboden games en had het bedrijf wettelijke garanties beperkt of gewijzigd.

Valve is tegen de aanklacht ingegaan, omdat zij vinden dat ze officieel gezien geen goederen verkopen binnen Australië. Volgens het bedrijf bieden zij alleen een digitaal platform waarop spellen kunnen worden gekocht en valt dit niet onder de ‘goederen’ die in de wet zijn opgenomen. Daarnaast zegt het bedrijf dat de Steam Subscriber Agreement onder de wet van de staat Washington in de Verenigde Staten valt en niet onder de Australische wet.

Het Australische gerechtshof is het hier niet mee eens en bevindt Valve schuldig. “De beslissing van het federale gerechtshof versterkt nogmaals het feit dat bedrijven die goederen en/of services aanbieden aan Australische consumenten, aan de Australische consumentenwet zijn onderworpen. Hieronder valt ook de garantie van de consumenten”, schrijft de voorzitter van de Australische Competition and Consumer Commission in een persbericht.

Dit is de eerste keer dat het gerechtshof de term ‘goederen’ uit de consumentenwet laat gelden voor computer software. “Dit zorgt voor een grotere zekerheid als het aankomt op digitale goederen die via online platformen worden aangeboden.” 

Het is mogelijk dat Valve 75 procent van de gerechtskosten van de Australische Competition and Consumer Commission moet betalen. Op 15 april vindt hierover een hoorzitting plaats. 

Bron: Kotaku Australië

Dit artikel delen:

Lees meer

Kijk nu live naar de Dutch College League Killer Instinct Season 3 lanceert vandaag op Xbox One en pc
2

Reacties op: Valve schuldig bevonden aan breken Australische wet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Leshrac

  • 29 maart 2016 15:42
  Aan de ene kant hebben ze het inmiddels gefixt door nu wel geld terug te geven, maar aan de andere kant hadden ze dat ook wel 10 jaar eerder mogen doen. Als het niet teveel gaat kosten vind ik het persoonlijk wel OK dat ze een boete krijgen voor hun trage werk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 30 maart 2016 07:51
  **en valt dit niet onder de ‘goederen**

  Huh wat ? Is valve totaal achterlijk geworden ? Zij verkopen zeker weten goederen, want als zij dat niet deden dan zou je aan consument doorgelinkt moeten worden aan de website van de developer om daar het spel te kopen. Sinds je geld in de eerste instantie aan valve betaald zijn zij degenen die het verkopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.