De prototypes van de zogeheten Steam Machine, die op het gratis besturingssysteem SteamOS draait, hebben het formaat van een Xbox 360 Slim en kunnen volgens Valve naar eigen wens worden geüpgradet.

Specificaties

De specificaties van de apparaten variëren tussen een Intel Core i3-processor en Nvidia's Gefore GTX 660-videokaart voor het low-end model en een Intel Core i7 4770-processor en Geforce Titan-videokaart voor de high-end Steam Machine. Het midrange-model krijgt een Core i5-processor met GTX 780 of 760.

Alle Steam Machine worden voorzien van 16 GB aan werkgeheugen en 3 GB grafisch werkgeheugen. Ook krijgen de consoles een harde schrijf van 1 TB en een kleine ssd van 8 GB, waarbij laatstgenoemde voornamelijk wordt gebruikt voor het sneller opstarten en draaien van SteamOS.

Ontwerp

Valve maakt de ontwerpbestanden van de behuizing voor iedereen beschikbaar zodra de console ergens volgend jaar op de markt verschijnt. Hierdoor hebben gebruikers de mogelijkheid om de Steam Machine grotendeels na te maken en de hardware zelf in elkaar te zetten. Het uiterlijk van de gameconsole blijft vooralsnog onbekend.

"We willen de kracht van een high-end game-pc combineren met een huiskamervriendelijk-uiterlijk. Daarnaast kan de Steam Machine ons helpen om verschillende scenario's binnen de huiskamer te testen met een console die voor gebruikers zo open mogelijk is", aldus Valve.

"Het design is niet bedoeld om aan de behoeften van alle Steam-gebruikers te voldoen, maar het kan wel een apparaat zijn dat een aanzienlijk percentage van de Steam-gebruikers daadwerkelijk zou willen kopen."

De uiteindelijke releasedatum en prijzen van de verschillende Steam-apparaten zijn nog niet door Valve bekendgemaakt. Het gaat nu nog om een prototype dat naar in totaal 300 Steam-gebruikers wordt uitgestuurd, inclusief de vorige week onthulde Steam-controller. In 2014 moet er ook hardware van andere producenten op de markt verschijnen die draait op SteamOS.

Door NUtech/Gamer.nl