Nieuws
Dota 2

Valve onder vuur na gebrek aan actie tegen racisme in Dota 2

Chinese Dota 2-fans uiten kritiek via Steam

Geschreven door Rick Bloemzaad op
Valve is hevig bekritiseerd door Chinese Dota 2-fans door een gebrek aan actie tegen het racisme in de game. In de afgelopen tijd werden tijdens e-sports-wedstrijden meerdere Chinese spelers op racistische wijze belaagd door andere spelers. Nu hebben Chinese fans van de franchise hun onvrede geuit richting Valve.

Op 1 november vond er een e-sports-wedstrijd plaats van Dota 2 waarin één van de tegenstanders van het Chinese team een racistische opmerking maakte. Het team verantwoordelijk voor deze actie brachten snel een bericht naar buiten dat de Filipijnse speler in kwestie Andrei "skem" Ong een officiële waarschuwing kreeg gecombineerd met een boete van het hoogste niveau.

Een paar dagen later werd dezelfde racistische opmerking gemaakt tijdens een wedstrijd door een andere speler genaamd Carlo "Kuku" Palad. Door het gebrek aan actie door zowel de organisatoren als Valve zelf, begonnen Chinese fans met het massaal negatief beoordelen van de game op Steam om hun onvrede te uiten. Sinds 7 november kreeg de game ongeveer 6.000 negatieve reviews erbij.

DOTA2

Op 9 november deelde professioneel Dota 2-speler en -coach Xu "BurNIng" Zhilei een e-mailwisseling tussen hem en Erik Johnson van Valve. In de vertaalde e-mail meldt Johnson dat Valve het ermee eens is dat de opmerkingen erg beledigend en ongepast zijn. Daarnaast licht hij uit dat de speler in kwestie gestraft en beboet is door zijn organisatie. Ook heeft de speler zijn excuses aangeboden over zijn acties. 'Wij denken dat de speler oprecht is in zijn verontschuldiging en spijt heeft van zijn acties. Wij bieden ook namens hem onze excuses aan voor de pijn die het bij fans heeft doen veroorzaken', aldus Johnson.

Tevens vroeg Zhilei aan Johnson voor bevestiging of Valve bereid was om in te grijpen bij het opnieuw voordoen van racistische praktijken. Johnson antwoordde hierop inderdaad actie te gaan ondernemen, aangezien professionele spelers, 'van grote invloed zijn op het doen groeien van Dota 2'.

Op 10 november bracht Valve een officiële verklaring naar buiten door middel van een blogpost op de Dota 2-website rondom de incidenten van de afgelopen paar dagen. In de blog werd uitgelicht dat Valve geen discriminerende taal tolereert en spelers hevig gestraft worden voor dit soort acties. Daarnaast wordt gemeld dat de professionele spelers vertegenwoordigers van de Dota 2-community zijn en zich voorbeeldig moeten gedragen om racisme te voorkomen.

Bron: Eurogamer

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe livestream aangekondigd voor Anthem Fallout 76-spelers kunnen bèta niet verwijderen van pc
3

Reacties op: Valve onder vuur na gebrek aan actie tegen racisme in Dota 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Bouddieehh

  • 12 november 2018 16:25
  Rare reactie, omdat je tegenstander racistisch is ga je Valve hiervoor verantwoordelijk houden??

  Beetje van de zotten. Alsof PSN/Xbox Live verantwoordelijk is voor vervelende of kinderachtige reacties van andere spelers.

  Ze zoeken het maar uit daar!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 12 november 2018 22:15
  @Bouddieehh is toch niet gek, het is het platform van Valve. Als iemand kinderporno op YouTube plaatst worden zij daar ook op aangesproken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ricje

  • 13 november 2018 00:53
  Zien hoe Valve ermee omgaat.
  In League of Legends was er in 2014 een speler die tijdens de de World Championship group stage op de Taiwanese servers met een racistische naam aan het spelen was.
  Zijn straf: Mocht 3 wedstrijden niet meedoen, moest publiekelijk zijn excuses aanbieden en kreeg een boete van $2500.

  Als je als normale speler echter de racist uithangt krijg je tegenwoordig schijnbaar een ban. pro's en streamers worden gematst :/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.