Valve's onvermijdelijke sprint naar werelddominatie gaat door. De studio achter Steam en Half-Life 2 heeft aangekondigd dat Steamworks, een 'gereedschapset' met ontwikkelings- en uitgeefmiddelen, wereldwijd gratis verkrijgbaar is voor ontwikkelaars en uitgevers.

Steamworks is beschikbaar voor alle PC games die via de winkels of internet gedistribueerd worden. Grote man achter Valve, Gabe Newell: "Ontwikkelaars en uitgevers spenderen meer en meer tijd en geld aan alle gereedschappen die nodig zijn om een succesvolle game te bouwen en lanceren. Steamworks brengt dit allemaal samen in een gratis pakketje. Het geeft ontwikkelaars de vrijheid te concentreren op de games zelf in plaats van alles er omheen."

"Meer en meer ontwikkelaars en uitgevers hebben Steam als hét digitale distributiekanaal gevonden en we hebben een groeiend nummer aan aanvragen voor gebruik van de middelen die dit platform biedt", zegt Jason Holtman, de directeur van zakelijke ontwikkelingen bij Valve.

Dit klinkt allemaal als een prachtig promotiepraatje maar eerlijkheid gebied te zeggen dat Steam een uitmuntende service biedt. Waar bij de lancering ten tijde van Half-Life 2 velen nog klaagden over het geforceerde gebruik van het platform, in de loop der jaren heeft Valve bewezen dat Steam voor kwaliteit staat, mede dankzij uitmuntende online multiplayer opties en een groeiende lijst aan te downloaden games. We zullen met een scherp oog blijven toekijken om te zien wat het gratis distribueren van Steamworks voor Valve gaat betekenen.