Ontwikkelaar Valve heeft aangekondigd dat de daders van het stelen van de source-code van Half-Life 2 getraceerd en opgepakt zijn. Gabe Newell, de CEO van Valve, bedankt de gamecommunity voor het actief meehelpen en traceren van de daders en benadrukt dat ze gezamenlijk beter en sneller werk geleverd hebben, dan de opsporingsdiensten ooit voor elkaar hadden kunnen krijgen:"Within a few days of the announcement of the break-in, the online gaming community had tracked down those involved," said Gabe Newell, Valve's CEO. "It was extraordinary to watch how quickly and how cleverly gamers were able to unravel what are traditionally unsolvable problems for law enforcement related to this kind of cyber-crime."

Thousands of tips were received related to the criminal activities, with a core group of people who were able to analyze and backtrack from these clues. Subsequent to these individuals being identified, Valve has been working with various national authorities to prepare cases against those involved, leading to these arrests. Wie er gearresteerd zijn wil men vooralsnog niet kwijt, maar eerder kwam al aan het licht dat de Duitse auteur van de Phatbot Trojan worm te maken zou hebben met de diefstal van de Half-Life 2 broncode. In januari werden door de FBI ook al invallen gepleegd in de omgeving van San Francisco die ook te maken zouden hebben met de diefstal van de source.

De broncode van Half-Life 2 werd in september vorig jaar door hackers van de PC's van Valve gestolen. De broncode geeft onder andere inzicht in de werking van de multiplayer protocollen en geven cheaters de mogelijkheid hierop in te spelen. Valve moest door de diefstal dan ook verschillende dingen aanpassen aan het multiplayergedeelte zodat valsspelers niet meteen vrij baan hadden met de uiteindelijke versie van Half-Life 2. Wel is het zo dat het stelen van de broncode niet de enige oorzaak is van het uitstel van het spel, dat eigenlijk in september van vorig jaar had moeten verschijnen, maar dat het zeker wel voor enige vertraging gezorgd heeft. Half-LIfe 2 staat momenteel in de planning voor een release deze zomer.

Met dank aan Vae_Victis voor het melden van dit nieuws.