Nieuws
Valve

Valve over commotie rondom exclusiviteitsdeals Epic

"Nooit onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen"

Geschreven door Cody van den Bogert op
Ontwikkelaars die spellen exclusief uitbrengen op de Epic Games Store kunnen een hoop negatieviteit en haatreacties verwachten. Valve vertelt in een gesprek met Kotaku dat ze deze haat niet hadden voorzien toen ze reageerden op de exclusiviteit van Metro: Exodus.

Metro: Exodus werd eerder dit jaar exclusief uitgegeven op de Epic Games Store. Valve vond dit niet eerlijk en vonden het besluit om het spel van de Steam te verwijderen tevens oneerlijk tegenover Steam-klanten. Later kreeg Valve echter spijt van deze reactie, omdat er enorm veel haatberichten richting de ontwikkelaars van Metro werden verstuurd. Deze haat liep zo erg uit de hand dat zelfs de schrijver van de Metro-boeken nare berichten ontving. Dit terwijl de schrijver natuurlijk absoluut geen rol in deze beslissing heeft gespeeld.

Metro Exodus

"Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen", verklaart Nathaniel Blue, business ontwikkelaar van Steam. Wel erkent Blue dat de woorden van Valve het vuurtje wellicht hebben aangewakkerd. De uit de hand gelopen reacties en haat is de reden dat Valve zich voortaan niet meer uitlaat over dergelijke kwesties. "Voortaan geven wij geen openbare reacties meer, want ons doel is absoluut niet om de community negatief te beïnvloeden of om mensen aan te vallen", aldus Blue.

Buiten alle haatreacties, commotie en kwetsende berichten, lopen ontwikkelaars van games die exclusief worden verkocht op de Epic Games tegen meer problemen aan. Veel spellen worden worden namelijk gereview-bombed. Er sprake van een review-bomb wanneer gebruikers een game negatief beoordelen om externe redenen. Zo kreeg Borderlands 3 enorm veel slechte reviews en was er zelfs even sprake van een boycot op de game, al had dit ook met andere zaken te maken.

Borderlands 3

Epic gaat vooralsnog verder met exclusiviteitsdeals voor grote games op pc. Titels als Borderlands 3 en Shenmue 3 verschijnen wederom exclusief op de Epic Games Store. Veel van deze spellen verschijnen overigens op een later moment alsnog op Steam.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hideo Kojima werkt aan volgend project Update: Celeste-dlc met nieuwe levels is nu speelbaar
1

Reacties op: Valve over commotie rondom exclusiviteitsdeals Epic

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  CroniC

  • 9 september 2019 15:28
  Lol zelfs de schrijver die nare berichten en haatreacties ontvangt.
  Bizar. Maar is dst niet verboden dat haatzaaien? Of gaan we nu superlief doen want gekwetst?
  Boohoo. Tis.maar een spelletje

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.