We beginnen met weer een nieuwe stap van Microsoft om de kleine ontwikkelaar aan zich te binden. Eerder moesten wij al concluderen dat er qua indiegames op dit moment weinig te beleven is op de Xbox One, terwijl concurrent Sony juist een hele trits aan titels heeft aangekondigd. Gelukkig weten we dat Microsoft flink haar best doet om de onafhankelijke developer tegemoet te komen. Eerst was er al het ID@XBOX-programma, waarbij indies gratis twee dev-kits krijgen toegestuurd. Nu blijkt dat zij ook gratis gebruik kunnen maken van de Unity-enigne, waardoor het een stuk makkelijker wordt om titels (ook) naar de Xbox One te brengen. Bovendien ondersteunt Unity ook de Kinect en SmartGlass.

Unity

Jullie laten je horen

Een nieuwtje dat de tongen losmaakte hier op Gamer.nl is de uitspraak van Microsoft dat ze alle persoonlijke informatie die wordt opgehaald door Kinect, na analyse zullen vernietigen. Het bedrijf heeft de optie om beelden te verzamelen en ze te gebruiken om de game-ervaring te verbeteren. Velen van jullie hadden kritiek en vreesden voor een inbreuk op de privacy. Wie zegt dat ze het echt vernietigen, en wat valt er allemaal onder die analyse? Microsoft laat in ieder geval weten dat spelers controle hebben “over wat er gebeurt met foto's die tijdens gameplay worden gemaakt en of opgenomen stemcommando's worden opgenomen voor analyse.” Bovendien kan de Kinect op elk moment worden uitgeschakeld.

We kregen ook veel reacties op onze terugblik op de Xbox 360. Wij maakten een lijst van de top 10 beste Microsoft-exclusives van de afgelopen generatie. Het spreekt natuurlijk voor zich dat iedereen daar zo een eigen mening over heeft. Als je hem nog niet hebt gezien, bekijk dan de lijst nog even en laat ons weten wat jouw favoriete Xbox-herinnering is!

Games games games

Dan nog even aandacht voor de games die straks op de One verschijnen, want die blijven toch het belangrijkst. Van veel titels wordt er ook gewoon een current-gen versie afgeleverd die we inmiddels al beoordeeld hebben. Je kunt dus al een beeld vormen over welke games je aanspreken, ook al mogen wij vanwege embargo's officieel nog niets zeggen over Xbox One-versies. Assassin's Creed IV: Black Flag kreeg van ons eerder al een 8,5 en kan je straks uren aan je nieuwe console gekluisterd houden. De laatste Call of Duty viel volgens Ron een beetje tegen en werd beloond met een 7 - maar als je voor de next-gen versie gaat raadt Ron de PlayStation 4-versie van harte aan. Battlefield 4 gooit bij ons echter wel hoge ogen en scoort een 9 – Kevin noemde het de beste Battlefield tot dusver.

Van andere spellen kregen we eindelijk weer wat nieuwe beelden te zien. Forza 5 staat klaar aan de start en verwende ons met een prachtige lanceertrailer. Ook het vreemde LocoCycle liet weer van zich horen. Er worden geen in-game beelden getoond, maar deze live-action trailer is zo grappig dat we hem jullie niet willen onthouden. Een van onze favoriete titels werd helaas uitgesteld: het ultra-verslavende Peggle 2 kunnen we pas in de loop van december verwachten. Het scheelt maar een maandje, maar het is toch jammer.

Tot de lancering van de Xbox One op 22 november houden we al het nieuws bij in ons Xbox One-lanceringsdossier.