Het is bekend dat Nederlandse gamers nog even moeten wachten voordat ze de nieuwe Xbox-controller in hun handen kunnen nemen. Maar dat ook de Nederlandse ontwikkelaars nog geen One in huis hebben, kwam als een verrassing. Veel Hollandse studio's meldden zich aan voor het ID@Xbox-programma, waarbij goedgekeurde developers van Microsoft twee dev-kits krijgen thuisgestuurd. Toen wij half oktober een rondje belden, bleek echter dat veel geïnteresseerden de console nog niet hadden gekregen.

Import One

Dat betekent dat we op hun games nog wel even moeten wachten. Gelukkig staan de meeste ontwikkelaars wel positief tegenover de Xbox One en zijn er veel plannen om projecten op te starten. Toch is het voor gamers die de One al tijdens de launch op 22 november importeren vervelend dat Microsoft de eerste indie-games pas in 2014 verwacht. Onlangs nog zetten wij alle aangekondigde indie-games op een rij en concludeerden we dat er nog niet veel te kiezen is. Met het nieuwe beleid lijkt Microsoft wel op koers om ook de kleine ontwikkelaars aan zich te binden.

Het is sowieso goed om jezelf af te vragen of je het nodig vindt om de Xbox One te importeren. Het is natuurlijk fijn om de console als eerste te hebben, maar je kan ook problemen krijgen met buitenlandse marketplaces en taalinstellingen. Wij zochten daarom naar alle voor- en nadelen van het importeren. De conclusie: het kan makkelijk, als je een paar kleine irritaties voor lief neemt. Microsoft Nederland raadt officieel niet aan dat gamers een console uit het buitenland halen en stellen in ons interview dat de Xbox One het wachten waard is. Of je hem nu al koopt of even wacht, het is in ieder geval leuk om te weten wat het kastje allemaal kan. Daarom bekeken wij alle functies buiten het gamen zelf van de One in een uitgebreid artikel.

Xbox One

Goed en slecht nieuws

Verder was er een hoop kleiner nieuws omtrent de Xbox One. Een van de features die waren aangekondigd voor de launch blijkt te zijn gesneuveld: Xbox-gebruikers kunnen op 22 november niet hun echte naam gebruiken op Xbox Live. Die functie zal in een latere update worden toegevoegd. Gamers maken zich echter het meeste druk over het feit dat Call of Duty op de One in een lagere resolutie wordt afgespeeld dan op de Playstation 4. De native resolutie is 720p en wordt opgeschaald naar 1080p, terwijl op de PS4 1080p wél native is. De discussie op internet is flink opgelaaid, met gamers die zwaar teleurgesteld zijn in de kennelijke kracht van de One, en spelers die vermoeden dat ze met het blote oog het verschil waarschijnlijk toch niet kunnen zien.

Er kwamen de afgelopen tijd echter ook berichten naar buiten waar de Microsoft-liefhebber blij van kon worden. Zo kunnen alle ontwikkelaars gratis gebruik maken van dedicated servers voor hun games. Theoretisch gezien hoeven spelers dus nooit meer een game te hosten, wat de hoeveelheid lag en plotseling afgekapte potjes drastisch zou verminderen. De Kinect is flink verbeterd waardoor ook gamers met een kleine huiskamer er nu mee aan de slag kunnen: de minimale afstand tot de sensors is nu 1,4 meter, waar dat op de huidige generatie nog 1,8 meter is. En we kregen een leuk extraatje: bij de lancering van de One is gratis een demo van Kinect Sports Rivals beschikbaar, waarin je alvast kun jetskiën terwijl je op de uitgestelde game wacht.

Tot slot nog nieuws over de game waar Xbox-gamers waarschijnlijk het meest naar uitkijken: TitanFall. De shooter met mechs van Respawn Entertainment komt uit op 13 maart, al is nog niet duidelijk of de One dan al in de Nederlandse schappen ligt. Het is in ieder geval zeker dat deze exclusieve titel niet ineens op de Playstation 4 voorbij komt. EA kondigde aan dat TitanFall exclusief voor Microsoft is en blijft , “voor het totale leven van de titel”.

22 november komt steeds dicterbij! Tot die tijd blijven we het lanceringsdossier bijhouden, en volgende week verschijnt er natuurlijk weer een nieuwe update.