Beide ontwikkelaars benadrukken dat de abonnementsvorm is geïntroduceerd om ontwikkelaars op een betaalbare wijze toegang te verschaffen tot hun engines. Carl Jones van Crytek: "We kijken er erg naar uit om de CryEngine beschikbaar te maken voor honderdduizenden ontwikkelaars om samen met hen geweldige games te maken".

Unreal Engine 4

De engine van Epic Games is per direct beschikbaar voor 19 dollar per maand. Het abonnement geeft volledige toegang tot alle ontwikkelingsmiddelen, waaronder de Unreal Editor en de broncode van de engine, en is inclusief handleidingen, tutorials en voorbeeldgames. Bovenop de maandelijkse kosten voor het gebruik van de engine, vraagt Epic 5 procent aan royalty's van de bruto-omzet.

Eerder konden ontwikkelaars kiezen voor de gratis Unreal Development Kit, zonder toegang tot de broncode, voor niet-commerciële doeleinden. Als iemand met de UDK een game wilde publiceren, kostte dat 99 dollar en 25 procent aan royalty's. Ook was het mogelijk om voor een hoog eenmalig bedrag een licentie te kopen voor de volledige engine.

CryEngine

Crytek rolt zijn 'Engine-as-a-Service'-initiatief in mei uit en vraagt hiervoor 9,99 dollar per maand, zonder enige vorm van royalty's. De enginebouwer belooft later met meer details te komen, maar meldt alvast dat abonnees toegang krijgen tot alle onderdelen van de CryEngine. Voorheen moesten geïnteresseerden, net als bij de Unreal Engine, eenmalig een groot bedrag betalen om de engine commercieel in te mogen zetten. Volgens geruchten zou het gaan om 1,2 miljoen dollar