De verwijdering van de accounts is onderdeel van het nieuwe initiatief Operation: Game Over, die zedendelinquenten moet weren van online games. Volgens de procureur-generaal in New York, Eric Schneiderman, is het initiatief het eerste in zijn soort en kreeg het de medewerking van Microsoft, Apple, Sony, Warner. Bros, Electronic Arts, Blizzard Entertainment en Disney Interactive Media Group.

"We moeten zorgen dat de online gamesystemen geen digitale speeltuin worden voor daders van seksuele misdrijven. Dat betekent dat we alles moeten doen om hen de toegang tot gamenetwerken te ontzeggen, die ze gebruiken om minderjarige slachtoffers te zoeken", vertelt Schneiderman.

Niet iedereen is honderd procent overtuigd van de effectiviteit van de maatregel. Zo denkt The New York Civil Liberties Union dat het initiatief, hoewel goed bedoeld, weinig effect zal hebben. "Het probleem dat dit initiatief probeert op te lossen is vrijwel niet-bestaand. Kinderen worden bijna altijd misbruikt door mensen die ze kennen, zoals een vriend of een familielid. Niet door de mensen met wie ze online videogames spelen", vertelt woordvoerder Jennifer Carnig.

Hoewel het de eerste keer is dat een dergelijk initiatief wordt opgezet voor online games, worden zedendelinquenten al regelmatig geweerd van sociale netwerken als Facebook. De procureur-generaal is momenteel nog in gesprek met andere grote uitgevers, zoals Nintendo, om ook op hun netwerken zedendelinquenten te weren.