De Amerikaanse uitgever Majesco, dat de aandacht naar zich toe trok door originele gameconcepten en nieuwe franchises als Psychonauts, Nanostray, Advent Rising en Phantom Dust in Amerika op de markt te brengen, heeft faillissement aangevraagd. Dit weten diverse bronnen vandaag te melden, hoewel het door Majesco nog niet officieel is bevestigd.

Een paar weken terug kwam het bedrijf al met een winstwaarschuwing, het bedrijf verwachtte voor het huidige boekjaar in plaats van de voorspelde winst van enkele miljoenen, een verlies van ongeveer dezelfde grootte.

De voornaamste reden dat Majesco het hoofd niet boven water heeft weten te houden, is de tegenvallende verkoop van Advent Rising en Psychonauts. Vooral bij deze laatste titel is het opvallend, aangezien het spel uitstekende reviews kreeg. De consument koopt echter liever de nieuwe FIFA en Tony Hawk's Pro Skater. Veel van de spellen van Majesco moeten in Europa nog steeds op de markt komen, waaronder bovengenoemde titels en de vampieren-actiegame Bloodrayne II. Majesco had voor het komende jaar nog een flink indrukwekkende line-up klaarstaan, waaronder de PSP-game Infected en The Darkness, een next-gen spel van de makers van The Chronicles of Riddick. Wat het lot van deze spellen zal zijn, is nog niet bekend.

Vorige week ging ook Hip Interactive al failliet, waardoor er in korte tijd twee nieuwe uitgevers die het aandurfden originele games uit te brengen, zijn verdwenen. Hoe lang nog tot alleen sequelfabrieken als EA, Activision en Ubisoft, de markt zullen domineren?

Update: Naar het schijnt heeft Majesco nog niet officieel faillissement aangevraagd. Wel heeft men het aantal verscheepte exemplaren van een aantal van zijn spellen gereduceerd. Hoewel het bedrijf financieel in een banarde positie verkeerd, is het dus nog niet officieel gebeurd. Er is dus nog hoop voor deze uitgever met lef!

Met dank aan Scotch voor het melden van dit nieuws.