Iets eerder dan verwacht is via USA Today de eerste informatie van de Nintendo DS en het eerste, low-res plaatje van de (waarschijnlijk) uiteindelijke versie van deze handheld, naar buiten gekomen. Zoals op het plaatje te zien is, heeft de DS twee schermen van elk 3 Inch groot en, in tegenstelling tot eerdere speculaties, ook nog ouderwetse drukknopjes.

Het onderste scherm zal echter tevens als touch-screen werken, wat door sommige games op een originele manier benut zal worden. Het touchscreen wordt aangestuurd met een pennetje en in één van de games dien je Mario, die uit de lucht valt, op te vangen door een wolkje te tekenen op het touchscreen. In de meeste gevallen zal het tweede scherm en andere aanblik van het spelgebeuren geven, of zoals op het plaatje hieronder, een overzichtskaart.

De Nintendo DS is qua processorkracht iets sneller dan de Nintendo 64 en zal dus vrij makkelijk scherpe 3D graphics op de schermpjes weten te toveren. Tevens zal de Nintendo DS Bluetooth ondersteunen om zo draadloos te communiceren met apparaten in de omgeving.

De Nintendo DS heeft sloten voor zowel de oude Gameboy Advance cartrigdes als de nieuwe, kleinere DS cartridges, iets wat tevens impliceert dat het apparaat backwards compatible zal zijn met de Gameboy Advance. Toch benadrukt Nintendo dat de DS niet zozeer een opvolger is van de Gameboy Advance, maar wel een apparaat dat naast de Gameboy kan bestaan. Analisten schatten de prijs van de DS op zo'n $150, ongeveer $100 minder dan wat men verwacht van de prijs van de PSP, de nieuwe portable van Sony.