De uitbreiding op Galactic Civilizations II, Dark Avatar genaamd, is uitgesteld tot februari 2007. Ontwikkelaar Stardock doet dit om nog zoveel mogelijk nieuwe features in de game te kunnen proppen. Om het uitstel goed te maken zijn er plannen om een bétaprogramma te organiseren voor de gamers die de game pre-orderen. Dit zou dan ergens volgende maand moeten beginnen.

Zowel uitbreiding als de beta zullen enkel en alleen via GalCiv2.com verhandeld worden. De extra features die in Dark Avatar terecht zullen komen zijn o.a. een meer gestroomlijnde tech-tree, zogenaamde 'mega-events', een lading supervaardigheden die uniek zijn per ras en een verbeterde AI.

Dit alles komt bovenop de oorspronkelijke inhoud die tevens nieuwe units, nieuwe maps, een gloednieuwe singeplayer campaign, de mogelijkheid voor de speler om zelf hun vijanden te maken, toevoeging van spionnen, asteroïdevelden en uitgebreidere diplomatie meelevert.

"Hoe meer spelers van de game nieuwe dingen voorstelden, hoe meer we ons realiseerden dat we geen zin hadden om te wachten op een nieuw vervolg om al deze geweldige ideeën te implementeren," aldus Brad Wardell, GalCiv2's project manager.

"Dus je kunt zeggen dat deze uitbreiding veel verder gaat dan wat je normaal van een uitbreiding zou kunnen verwachten."

We zullen zien.