Het hoofd van production services bij Ubisoft Montreal verwacht dat de volgende generatie consoles weinig beperkingen zullen hebben op het gebied van geheugen en processorsnelheid. De uitdaging ligt dan ook vooral in het creëren van een dusdanig goede kunstmatige intelligentie, dat deze zich op hetzelfde niveau bevindt als de graphics en het geluid.

"We worden op dit moment ernstig beperkt in onze mogelijkheden. Het is een uitdaging voor de programmeurs om met mooie graphics, goed geluid en een sterke kunstmatige intelligentie te komen terwijl er maar een kleine hoeveelheid geheugen en verwerkingskracht is. [...] In de toekomst hebben games misschien betere graphics en gebeurt er meer op het scherm, maar wat is het nut daarvan als je een matige kunstmatige intelligentie hebt?", stelt Jacquier. "Kunstmatige intelligentie is waar de echte strijd plaatsvindt."

Miljoen

Jacquier vindt dat de kunstmatige intelligentie van een spel faalt zodra spelers computergestuurde acties al aan zien komen. "Daar zullen we iets op moeten vinden als we de perfecte werelden willen maken." Ubisoft onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor het verbeteren van kunstmatige intelligentie, en investeert hierin een miljoen dollar.