Nieuw in de uitbreiding is de mogelijkheid om planeten te beheersen en te bebouwen. Er zullen nog geen gevechten op de planeten kunnen plaatsvinden en er worden enkel exploratie- en managementactiviteiten aangeboden. Het verdedigen en aanvallen van planeten wordt later toegevoegd. "In toekomstige uitbreidingen is er de mogelijkheid om planeten te verdedigen met een militaire strijdmacht of om andere planeten aan te vallen." Deze update valt samen met de release van spin-off Dust 514. Die game is in ontwikkeling voor een nog nader bekend te maken spelcomputer en zal verbonden worden met EVE Online. Acties in Dust 514 hebben waarschijnlijk invloed op EVE Online en vice versa. 

De Tyrannis-uitbreiding brengt ook het nieuwe sociale netwerk EVE Gate. Spelers kunnen onder andere eigen profielen aanmaken en berichten naar andere EVE Online-spelers sturen via een webbrowser en niet alleen via de game. Bovendien kunnen spelers hun agenda bekijken vanuit een browser.

EVE Online

EVE Online is een MMO die zich afspeelt in een fictief universum. De game kwam in mei 2003 exclusief uit voor PC als downloadbare game en is sinds vorig jaar ook in de winkelschappen te vinden. Begin dit jaar bereikte het spel een nieuw hoogtepunt, toen ruim 56.000 spelers tegelijk online waren. Tyrannis is de dertiende gratis uitbreiding voor de game.