Eén van de fijnste controllers ooit gemaakt is zonder twijfel de Xbox 360 controller. Hij ligt fijn in de hand, de knoppen zitten op de goede plaatsen en hij is behoorlijk robuust. Het is echter zo dat er maar één controller perfect lijkt voor het spelen van Pro Evolution Soccer, en dat is de Dual Shock Controller van Sony, gemaakt voor hun PlayStation 2.

Microsoft is daarom nu bezig met twee nieuwe controllers om bepaalde games nog beter speelbaar te maken. Het gaat hierbij vooral om knoppen die op andere plaatsen gezet zijn, zodat de controller in bepaalde genres makkelijker te gebruiken is. De baas van de Pro Evo afdeling bij Konami heeft namelijk bevestigd dat hij één van de nieuwe controllers aan het testen is in Pro Evo 6, het nieuwste deel in de reeks.

Microsoft sent Seabass the two controllers to allow him to test re-mapped button configurations for PES, the best footy game in town, presumably to make the game as playable on an Xbox 360 pad as it is on the PS2.

Een tijdje geleden waren er al geruchten dat Microsoft bezig was met een speciale controller gericht op first person shooters, en met de bevestiging van een voetbalcontroller lijkt ook de fps-controller geen grap meer.