Voor Europese spelers betekent dit in elk geval dat al hun personages, bezittingen, huizen en Kinships (LOTRO gildes) intact blijven. Bezitters van een levenslang abonnement hoeven zich ook geen zorgen te maken: alle afspraken zoals die golden onder Codemasters blijven van kracht.

Er zitten voor de spelers een aantal voordelen aan deze overname. De meest tastbare daarvan is dat Europese spelers straks gebruik kunnen maken van MyLotro.com. Dit is Turbine’s sociale netwerksite, waar spelers weblogs kunnen maken en data van hun personages kunnen raadplegen. Tot nu toe was dit alleen voor gebruikers uit de VS toegankelijk. De Europese forums verdwijnen.

Een nadeel voor de korte termijn is dat Codemasters vanaf nu geen patches of updates meer zal uitvoeren. De voor mei verwachte Update 3 zal dan dus pas voor Europese spelers te gebruiken zijn na het voltooien van de transfer. Spelers moeten ook te zijner tijd zelf hun accounts overzetten. Dit gaat niet automatisch.

Het rommelde al een tijdje tussen Turbine en Codemasters. Vorig jaar veranderde Lord of the Rings Online van een spel met verplicht abonnement naar een ‘Free To Play’ model. In eerste instantie kondigden zowel Codemasters als Turbine aan dat deze verandering bij beide diensten tegelijk in zou gaan. Op het laatste moment blies Codemasters de zaak af, om pas ruim een maand later alsnog Turbine’s nieuwe verdienmodel in te voeren. David Solari, hoofd Codemasters Online, stelde dat de vertraging het gevolg was van ‘contractuele problemen’ die nooit nader werden verklaard.

We hebben het Britse bedrijf om commentaar gevraagd. Volgens Sarah Stanger van Codemasters is de reden voor de overdracht dat het contract tussen de beiden bedrijven is verlopen.

Het lijkt er nu op dat Codemasters Online geheel is uitgekleed. Het bedrijf is inmiddels al zijn online titels kwijt: Archlord, RF Online, Dungeons and Dragons Online, Jumpgate Evolution en nu dus ook LOTRO. Volgens Stanger blijft het label Codemasters Online gewoon bestaan. “We zijn nu bezig met het zelf ontwikkelen van een aantal online services en we brengen daar binnenkort meer nieuws over naar buiten.”