Nieuws

Ark: Survival Evolved-maker aangeklaagd voor contractbreuk

Volgens voormalig werkgever Trendy Entertainment

Geschreven door Aida . op

Ontwikkelaar Trendy Entertainment klaagt Studio Wildcard, de maker van Ark: Survival Evolved aan. Volgens Trendy heeft voormalig werknemer Jeremy Stieglitz voorwaarden in een contract verbroken en in het geheim aan Ark: Survival Evolved gewerkt. 

In documenten en contracten van Trendy Entertainment die openbaar zijn gemaakt, is te lezen dat creative director Stieglitz akkoord ging met een aantal voorwaarden op het moment dat hij in 2014 besloot te vertrekken bij de studio. Een aantal van deze voorwaarden bepaalden dat Stieglitz gedurende drie jaar niet mocht concurreren met Trendy Entertainment en ook geen medewerkers van de studio mocht werven voor eigen projecten.

Volgens een advocaat van Trendy heeft Stieglitz deze voorwaarden gebroken en werkte hij direct na zijn vertrek in 2014 al aan Ark: Survival Evolved. Daarnaast wordt Stieglitz ervan beschuldigd al in de zomer voor zijn vertrek medewerkers van Trendy te hebben benaderd voor een nieuw project.

Trendy waarschuwde Stieglitz toen dit aan het licht kwam, waarna Stieglitz aangaf dat hij dit soort gedrag niet meer zou vertonen, omdat deze volgens het contract verboden waren. Volgens Trendy ging Stieglitz desondanks door met zijn werk en richtte hij Studio Wildcard op. Zes mensen worden in documenten voor de rechtszaak naar voren gebracht als medewerkers die Stieglitz probeerde te werven.

Trendy beschuldigt Stieglitz er daarnaast van intellectueel eigendom van de studio te hebben gebruikt voor de ontwikkeling van Ark: Survival Evolved. De studio doelt daarmee op technologie die Stieglitz tijdens zijn werk bij Trendy ontwikkelde en vervolgens inzette in de ontwikkeling van Ark: Survival Evolved.

Volgens Studio Wildcard geeft Stieglitz alleen advies over de ontwikkeling van de game, maar dit wordt tegengesproken door mensen die met hem hebben gewerkt. Volgens meerdere anonieme bronnen wordt Stieglitz aangeduid als de lead designer van Ark: Survival Evolved.

Studio Wildcard heeft de rechter gevraagd de beschuldigingen te verwerpen en noemt ze “niet relevant, immaterieel, brutaal en schandalig”. De rechter heeft nog niet gereageerd op dit verzoek. De rechtszaak start op 27 april. Als Trendy Entertainment het verzoek om een rechterlijk bevel wint, betekent dit mogelijk dat Studio Wildcard moet stoppen met de ontwikkeling van de game en het spel eventueel uit de verkoop moet halen.

Ark: Survival Evolved is als Early Access-titel beschikbaar voor pc en Xbox One. 

Bron: Kotaku

Dit artikel delen:

Lees meer

Grafische instellingen voor Quantum Break onthuld Grote update voor Street Fighter 5 verschijnt begin volgende week
5

Reacties op: Ark: Survival Evolved-maker aangeklaagd voor contractbreuk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • MrMaeglom

  • 25 maart 2016 11:10
  nou dat hopen we dan maar niet.. ik speel deze game nog steeds dagelijks met veel plezier..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 25 maart 2016 11:28
  @MrMaeglom Hopen we maar wel. Als je contract breuk aangaat moet dat worden gestraft.
  De game zelf zal niet perse direct het hoekje omgaan, daar zijn meerdere opties voor.

  Gewoon gevalletje wachten en kijken wat een rechter beslist die alle feiten (hopelijk) te horen/zien krijgt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sisko

  • 25 maart 2016 16:29
  @The Chosen One
  Het is nog maar de vraag of er contractbreuk is gepleegd. Laat staan dat in Nederland dit soort voorwaarden rechtsgeldig zijn (dit speelt niet in Nederland, i know.)

  Niet concurreren met Trendy:
  - nou gezien de spellen die trendy zelf maakt is dit spel geen concurrent

  Geen medewerkers werven van Trendy
  - ligt aan wat de definitie van werven is, als dat betekent aannemen dan is er niks gebeurd, vragen staat vrij. Als dat betekent vragen dan is ie blijkbaar wel fout geweest, maar ook hier, in Nederland zou de rechter de medewerker die van baan wilt wisselen altijd gelijk geven, zeker als ie er qua salaris op vooruit gaat. In Amerika zal het niet anders zijn. MS en Google zijn ook op de vingers getikt toen ze afspraken hadden gemaakt dat ze elkaars werknemers niet zouden afpakken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • slippedwheat

  • 25 maart 2016 16:30
  beter dat ik mijn geld dan terug krijg. Was toch al een bagger spel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ragpost

  • 26 maart 2016 10:22
  @slippedwheat Als het een bagger spel was, dan zouden ik en velen anderen er niet dagelijks van genieten :) De wereld draait niet om jou!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.