Xbox boot sequence getoond

We schrijven tien jaar geleden. De Xbox moest nog uitkomen, maar we konden alvast wel laten zien hoe de opstartprocedure van het apparaat eruit kwam te zien. Ook belangrijk, want het was wel drie keer zo snel als die van rivalen PlayStation 2 en Nintendo GameCube. En dus kon je sneller met een game aan de slag nadat je het schijfje in je console had gestopt. Het klinkt een beetje knullig zo'n uitspraak. Alsof die paar seconden het verschil gaan maken.

Wel is het zo dat het korte filmpje dat je ziet wanneer de spelcomputer aanzet na duizend keer opstarten een zekere lading meekrijgt. Het raakt onlosmakelijk verbonden met de speelsessie die erna volgt. Denk maar aan wetenschapper Pavlov die een hond zo wist te trainen dat hij niet eens meer eten hoefde te zien om te gaan watertanden. Een belletje dat altijd rinkelde voorafgaand aan een maaltijd was afdoende. 

Zo werkt het ook bij de opstartsequenties. Je hoeft het maar te horen of je waant jezelf al opgeslokt door een boeiende game. Zeker als het een game is die je voor het eerst speelt en waar je maanden op hebt zitten wachten. Het geluid dat een Xbox 360, PlayStation 3 of Wii maakt is dan al genoeg om je helemaal lekker te maken, zo sterk is de connectie. Of die er tien jaar later nog steeds is, dat laten we aan jullie over om te bepalen.