Videogames als reclame verslaan banners

Tien jaar geleden kopten we het nieuws binnen dat games het als reclamevorm gewonnen hadden van banners. De bron die we daarvoor aanhalen is helaas met de tijd verloren gegaan, dus we kunnen het niet meer controleren. Het lijkt ons echter sterk dat het maken van spellen ter promotie ooit een grotere tak binnen de reclame is geweest dan online advertenties. Hooguit heel even toen de internetzeepbel uiteenspatte begin 2001. 

Maar we kennen allemaal wel een spel dat zijn bestaansrecht enkel ontleent aan het product waar het aan verbonden is. Wie weet heeft een van jullie ook wel het Nederlandse spelletje Battery Check gespeeld, bedoeld om consumenten aan te sporen tot het inleveren van lege batterijen. Je kon het spel enkel krijgen door er hier eerst vijftien van in te leveren. Of wat denk je van Yogho Yogho, een niet onvermakelijk spelletje dat natuurlijk toch vooral diende om te naamsbekendheid van het drankje te vergroten.

Soms is de promotie wat subtieler en heb je het in eerste instantie niet door. Een toppunt daarvan is Darkened Sky, een op het eerste zicht volkomen normaal, zij het fantasierijk, actieavontuur. Wie echter iets langer doorspeelt, loopt ineens tegen een wel heel bijzondere vorm van product placement aan. Bekijk de laatste minuut van het onderstaande filmpje maar.

In het spel moet je op zoek naar de verschillende 'prisms' van de regenboog, die je gebruikt als magische krachten. Wat er alleen niet bij verteld maar al snel duidelijk wordt, is dat daarmee Skittles bedoeld worden. Geen 'Taste the Rainbow', maar 'Find the Rainbow' dus. Apart.