Vele GBA's gedood door IGN

Iedereen maakt wel eens een foutje. Sommige fouten zijn erger dan anderen. Als je tien jaar geleden de eigenaar was van een GameBoy Advance en te horen kreeg dat je de helderheid van je scherm ietwat kon verhogen, zou ook jij een fout zijn begaan als je ervoor had gekozen dit te doen. IGN plaatste tien jaar geleden namelijk een nieuwsbericht met foutieve informatie op zijn website, waarin uitgelegd werd hoe je dit voor elkaar kreeg. Raad twee keer waar dat heenging.

Vele GBA’s zijn tragisch genoeg gesneuveld tijdens de periode dat het bericht online stond. Het gewenste resultaat kon zogenaamd bereikt worden door de contrastregeling op Nintendo’s handheld te verstellen. Eigenaren pasten echter ongemerkt de zogeheten ‘ficker control’ aan, wat de hoeveelheid stroom dat naar het LCD-schermpje ging regelde. Zodra dit te veel of te weinig was, werd het schermpje onherstelbaar beschadigd en de levensduur ervan aanzienlijk verkort.

Hoe kon dit bericht geplaatst worden door IGN? Het simpele antwoord is dat er niet zorgvuldig mee is omgegaan. Er heeft bijvoorbeeld van tevoren geen communicatie plaatsgevonden tussen de website en Nintendo over het bericht. Het spreekt dus voor zich dat de uitgever er allerminst blij van werd. Maar zoals gezegd, iedereen maakt wel eens fouten, en deze blunder bevindt zich al meer dan een decennium in het verleden. Of is er hier iemand die de gevolgen ervan nog steeds voelt?