Valve's reactie op stoppen Punkbuster

PunkBuster, een service die hacks en cheats bestrijdt, stopte een decennium geleden met het ondersteunen van multiplayermodi van Valve-games. De maker van PunkBuster, Even Balance, vond dat de ondersteuning en begeleiding van Valve niet afdoende was en zette een punt achter de samenwerking.

Spelers waren bang dat daardoor de populaire Half Life-mod Counter Strike het slachtoffer zou worden van cheaters en hackers. Eric Johnson, de project manager van Valve, gaf daarom te weten bezig te zijn met een oplossing. “We willen absoluut niet stoppen met het ondersteunen van onze community, mod-ontwikkelaars of servereigenaars. Het is vrij duidelijk dat veel van het Half Life-succes te danken is aan derde partijen. We hebben daarom met het Punkbuster-team gepraat en zijn op zoek naar een manier om de Half Life-engine geschikter te maken voor anti-cheat-applicaties van derde partijen.”

Het zou niet meer goed komen tussen Even Balance en Valve. Waarom dat zo is, is niet geheel duidelijk. Op het internet doen verhalen de ronde dat het PunkBuster-team betaald wilde worden voor het integreren van PunkBuster in Half Life. Valve zou echter liever haar eigen anti-cheat-systeem lanceren. En dat deed de Half Life-ontwikkelaar ook: één jaar later bracht hij zijn eigen anti-cheat-software uit. Het zogenaamde Valve Anti-Cheat-systeem (VAC) werd met Counter Strike 1.4 gelanceerd in 2002.