Trailer van Oddworld: Munch's Oddysee

In de maand mei van 2001 kregen we de eerste officiële trailer van Oddworld: Munch's Oddysee te zien. De game had nog geen geluid, dus had Oddworld-bedenker Lorne Lanning zelf de stemmen tijdelijk ingesproken. Helaas kunnen we deze precieze trailer niet meer terugvinden.

De derde game uit de Oddworld-reeks verscheen uiteindelijk in maart 2002 in Europa op de Xbox, terwijl de game oorspronkelijk in ontwikkeling was voor de PlayStation 2. Waar hoofdpersonage Abe op de eerste PlayStation al naam had gemaakt met solide en uitdagende tweedimensionale platformactie, daar moest hij zich op de gloednieuwe Xbox nog bewijzen. Daarnaast werd er een tweede personage geïntroduceerd, Munch, en werd de gameplay behoorlijk aangepast door de drie dimensies.

De game wist het door het nieuwe platform en de verandering in gameplay toch niet zo heel goed te doen, maar Lanning gaf het niet op en kwam een paar jaar later met het veel betere Stranger's Wrath, waarin spelers wederom een nieuw personage leerden kennen, maar wel eentje die als een speer kon rennen en originele geweren gebruikte om zijn vijanden naar het hiernamaals te knallen.

Toch heeft de reeks na de eerste twee PlayStation-games nooit meer hetzelfde succes weten te krijgen, en dat heeft geresulteerd in een aantal geannuleerde games. Terugkijkend zijn de problemen begonnen rond de ontwikkeling van Munch's Oddysee. Toch lijkt de reeks langzaam weer terug te komen. De eerder verschenen Oddworld-games zijn naar de PC gekomen dankzij ontwikkelaar Just Add Water en diezelfde ontwikkelaar werkt ook aan een nieuwe game, Hand of Odd.