Succes Xbox voor Microsoft een feit?

Tien jaar geleden hadden we een bericht over een artikel van USA Today, dat dieper in ging op het mogelijke succes dat Microsoft met zijn entree in de consolemarkt zou kunnen vergaren. Het artikel meldt dat Microsoft erg zeker was over het succes dat het zou gaan boeken, maar plaatst enkele kanttekeningen. Zo rekende Microsoft op een aantal stappen die het zelf niet onder controle had: de console moest ontwikkelaars inspireren goede games te maken, gamers moesten de console cool beginnen te vinden en er moesten genoeg mainstream gamers op de console afkomen om zo vele hitgames op het systeem te krijgen.

Dat het niet zo simpel was, bleek uiteindelijk wel: Sony bleef met de PlayStation 2 heer en meester over vorige generatie. Microsoft onderschatte bijvoorbeeld Japan, waar de originele Xbox geen voet aan de grond kreeg, en zowel de PlayStation 2 als GameCube ontvingen genoeg exclusieve titels waardoor veel mensen geen behoefte hadden aan een Xbox. Toch maakte het bedrijf dankzij een drang om te investeren wel degelijk een goede eerste stap in de console-industrie. De Xbox verkocht ongeveer evenveel als de GameCube, met dank aan games als Halo: Combat Evolved en Fable.

Veel belangrijker bleek echter de opvolger van de Xbox, de Xbox 360. Laatstgenoemde blijkt een sterke concurrent voor de PlayStation 3, onder andere dankzij het feit dat de hardware voor ontwikkelaars relatief gemakkelijk is om voor te ontwikkelen en het feit dat de console het eerste op de markt verkrijgbaar was. Microsoft heeft ook deze generatie veel geld in de console geïnvesteerd, maar dat lijkt zich de laatste jaren eindelijk uit te betalen voor het Amerikaanse bedrijf. We wachten met spanning af of Kinect en een mogelijke nieuwe console deze stijgende lijn voortzet.