GameCube afhankelijk van succes op de E3

Van je oude baas moet je het maar hebben. In 2001 meldde de toenmalige president van Nintendo, Hiroshi Yamauchi, dat het bedrijf een ramp te wachten staat als de GameCube niet aan zou slaan op de eerstvolgende E3. "Als het ons niet lukt een positieve reactie te krijgen op E3, dan zal dit een desastreuze impact hebben op Nintendo... en moeten we misschien helemaal stoppen met de GameCube." Een uitspraak die gemaakt werd voordat de GameCube nog goed en wel uit was, en niet bepaald vertrouwen uitstraalde.

De GameCube bleek dan ook niet de meest succesvolle van Nintendo ooit. Hoewel het bedrijf winst bleef maken, is de console maar rond de 21 miljoen keer verkocht. Derde partijen lieten de console grotendeels liggen en als er eens goede exclusieve titels kwamen, zoals Resident Evil 4 en Viewtiful Joe, dan werden ze later alsnog naar andere consoles geport. Toch bracht het systeem volgens velen klassieke titels. Denk maar eens aan Zelda: Wind Waker, Metroid Prime en Pikmin.

Mogelijk staat Nintendo dit jaar weer voor dezelfde uitdaging op E3. De geruchten gaan namelijk dat het bedrijf een nieuwe console gaat tonen die later dit jaar of volgend jaar moet verschijnen.