Tien jaar geleden: shooters maken mensen gewelddadig | Gamer.nl

Tien jaar geleden: shooters maken mensen gewelddadig | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Games zorgen voor geweld: een 'verhelderend' onderzoek

In een nieuwsitem precies tien jaar geleden op Gamer.nl wordt er gelinkt naar een onderzoek van de universiteit in Oklahoma. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die shooters als Soldier of Fortune en Doom spelen meer kans hebben om met een docent op school op de vuist te gaan. Daarnaast zouden agre ieve gedachten ook een stuk intensiever zijn bij spelers van shooters dan bij mensen die geen gewelddadige shooters spelen.

Er wordt echter ook gerefereerd naar een ander onderzoek van de US Surgeon General, waar heel andere conclusies werden gemaakt. Hierin kwam men tot de conclusie dat het verband tu en het spelen van games en geweld helemaal niet zo duidelijk is. Vechtpartijen zouden ook al voor het bestaan van games in dergelijke mate voorkomen.

Er kwamen naar verloop van tijd zoveel berichten van onderzoeken dat op Gamer.nl werd besloten deze onderzoeken (bijna) nooit meer te plaatsen. Vaak waren dergelijke onderzoeken nergens op gebaseerd of werden er aannames gedaan die het onderzoek onbetrouwbaar maakte. De connectie tu en geweld en games laait nog wel regelmatig op, vaak wanneer er iets verschrikkelijks gebeurt in het dagelijks leven en men er achter komt dat de dader van een misdaad games speelde. Een recent voorbeeld is de discu ie rondom Tristan van der Vlis en de 'No Ru ian'-mi ie in Modern Warfare 2.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou