Eerste screenshots Tony Hawk's Pro Skater 3

In een nieuwtje op Gamer.nl van tien jaar geleden worden nieuwe screenshots van de aankomende skategame Tony Hawk's Pro Skater 3 aangehaald. Het gaat om ingescande screenshots, maar toch melden we in het nieuwsbericht dat we een flinke upgrade in de graphics zien. De game kwam immers naar de PlayStation 2, GameCube en Xbox, terwijl de vorige delen alleen nog maar op de PlayStation en Nintendo 64 te spelen waren.

Toch was Tony Hawk's Pro Skater 3 de game waarin de reeks langzaam de kern van wat het zo goed maakte kwijtraakte. In Tony Hawk 1 en 2 kon je stunts uitvoeren die echte skaters nooit  zonder gevaar voor eigen leven zouden hebben kunnen doen, maar de snelheid lag op een dusdanig niveau dat het allemaal nog realistisch genoeg aanvoelde. Bij Tony Hawk 3 voelde de trucjes die je kon uitvoeren en de locaties waarin je dat deed steeds minder aannemelijk. Toch werden dit deel en ook het vierde deel nog positief ontvangen.

Pas na het vierde deel raakte de serie echt het spoor bijster. In het vijfde deel, Tony Hawk's Underground, werden er steeds meer opties in de game gestopt die eigenlijk niet nodig waren (bijvoorbeeld van het skateboard afstappen). Daarnaast werd er een flinke dosis 'humor' in de game gestopt die dankzij de toevoeging van Bam Margera erg veel weg had van de toen populaire serie Jackass. Het zorgde er voor dat de reeks steeds minder puur voelde, en de overdreven stunts die je uit kon voeren maakte het er niet beter op. Met Tony Hawk Ride en Shred heeft Activision de reeks een laatste genadeklap gegeven: in deze games moest je op een plastic skateboard staan en werden de bewegingen die je maakte in de game gesimuleerd. Het werkte niet goed en de games waren ook alles behalve succesverhalen. Het gevolg is dat de reeks op dit moment in een coma verkeerd, en het valt te bezien of de uitgever Tony Hawk ooit nog terughaalt in een game. We hopen het ergens wel, want we hebben toch wel erg goede herinneringen aan de eerste games in de reeks.