Quake is vijf jaar geworden

Tien jaar geleden vierden we feest! Quake was destijds vijf jaar oud (nu dus vijftien), wat genoeg reden was om deze old-school first person shooter nog eens op te hemelen. Quake was de eerste shooter met volledige driedimensionale omgevingen, en bevatte alle ingredienten om uit te groeien tot een klassieker. Vooral de multiplayer sloeg aan bij de massa en werd vele jaren na zijn uitgave nog gespeeld. 

Het duurde niet lang voordat zich een complete gemeenschap rondom Quake opbouwde. Vervolgdelen en spin-offs leken onvermijdelijk. Echte opgevolgers zijn er echter nooit gekomen. Quake II deelde alleen de naam, omdat uitgever Activision moeite had met het vaststellen van een merk. Quake III: Arena werd een multiplayer-gericht spel en Quake 4 was een direct vervolg op Quake II. De laatste game die uitkwam onder de Quake-naam Enemy Terretories: Quake Wars dat uitkwam in 2008 was een multiplayer-gerichte prequel voor Quake II.

Of we ooit een vervolg op het originele Quake gaan zien is nog maar de vraag. ID-Software werkt momenteel aan de shooter Rage en werkt vervolgens verder aan Doom 4. Wij nemen nog wel eens een duik in onze nostalgische herinneringen jegens Quake. De lange, slapeloze nachten waarin je je vrienden een kopje kleiner maakt en walgelijke monsters afschiet in donkere gangetjes, terwijl je de Doritos-resten aan je handen op je kleren afveegt. Dat waren nog eens tijden.