Tien jaar geleden: Quake is vijf jaar oud geworden | Gamer.nl

Tien jaar geleden: Quake is vijf jaar oud geworden | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Quake is vijf jaar geworden

Tien jaar geleden vierden we feest! Quake was destijds vijf jaar oud (nu dus vijftien), wat genoeg reden was om deze old-school first person shooter nog eens op te hemelen. Quake was de eerste shooter met volledige driedimensionale omgevingen, en bevatte alle ingredienten om uit te groeien tot een kla ieker. Vooral de multiplayer sloeg aan bij de ma a en werd vele jaren na zijn uitgave nog gespeeld. 

Het duurde niet lang voordat zich een complete gemeenschap rondom Quake opbouwde. Vervolgdelen en spin-offs leken onvermijdelijk. Echte opgevolgers zijn er echter nooit gekomen. Quake II deelde alleen de naam, omdat uitgever Activision moeite had met het vaststellen van een merk. Quake III: Arena werd een multiplayer-gericht spel en Quake 4 was een direct vervolg op Quake II. De laatste game die uitkwam onder de Quake-naam Enemy Terretories: Quake Wars dat uitkwam in 2008 was een multiplayer-gerichte prequel voor Quake II.

Of we ooit een vervolg op het originele Quake gaan zien is nog maar de vraag. ID-Software werkt momenteel aan de shooter Rage en werkt vervolgens verder aan Doom 4. Wij nemen nog wel eens een duik in onze nostalgische herinneringen jegens Quake. De lange, slapeloze nachten waarin je je vrienden een kopje kleiner maakt en walgelijke monsters afschiet in donkere gangetjes, terwijl je de Doritos-resten aan je handen op je kleren afveegt. Dat waren nog eens tijden.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou