NES doet het nog erg goed

Sony laat met zijn PlayStation 2 zien dat consoles een lange levensduur beschoren kunnen zijn, maar toch moet zelfs de PS2 daarin de NES als heer en meester erkennen. In 2001 kwam het nieuws naar buiten dat er in Japan door retailers bij Nintendo was aangeklopt. 'Of er niet even 50.000 extra exemplaren van de spelcomputer geleverd konden worden', want de vraag naar het apparaat bleef maar aanhouden. Op zich niet vreemd - de NES was in zijn tijd ongekend populair - maar dat er anderhalf decennium later nog altijd zoveel interesse bestond is toch opmerkelijk. Zeker als je bedenkt dat de GameCube op dat moment slechts drie maanden later al in de Japanse winkels zou verschijnen.

Het is ergens natuurlijk de perfecte manier om alsnog te profiteren van een console en zijn inmiddels gigantische spellenaanbod. De games zijn inmiddels waarschijnlijk voor een prikkie te koop in winkels, of anders in bulk op een rommelmarkt op te pikken, en de console zelf heeft ook zijn laagst mogelijke prijspunt bereikt. Vooral voor kinderen is het een uitkomst, zeker als zij niet gezegend zijn met ouders die de nieuwste technologie in huis halen. Een ideale oplossing is dan om alsnog in de vorige generatie consoles te stappen, en zo voor weinig geld toch de toptitels mee te krijgen. 

Wanneer zij wat ouder worden, en de weg naar het internet hebben gevonden, wordt die tactiek al een stuk lastiger. Met zoveel trailers, screenshots, previews en reviews die dagelijks op honderden sites verschijnen, moet je van goeden huize komen om niet meegesleurd te worden in een hype. Zeker als je veel vrienden hebt die ook gamen, dan wil je het liefst gelijk aan de slag met een nieuwe kaskraker, en niet enkele jaren later pas. Wacht je nog langer, dan is een console opeens retro, en moet je er met een beetje pech ineens weer meer voor neertellen. Wellicht dat we over tien jaar de PlayStation 3 of Xbox 360 enkel nog op koninginnedag in het Vondelpark kunnen spotten.