Microsoft ontkent tekort aan Xbox-exemplaren

Een Mexicaanse Xbox-fabriek zou tien jaar geleden achterlopen met zijn productie. Dat meldde persbureau Reuters destijds. Microsoft  kwam daarom in opspraak, maar de uitgever ontkende dat er sprake was van een probleem.

Microsoft verwachtte 600.000 tot 800.000 consoles te verschepen op de Amerikaanse verschijningsdatum van 8 november 2001. De Engelse afdeling van de uitgever gaf te weten dat de voorbereiding van de lancering naar behoren verliep. Opmerkelijk genoeg is de oorspronkelijke datum enkele uren na die ontkenning verschoven naar 15 november. Volgens Microsoft was dat een strategische zet en had het niets te maken met een mogelijk tekort. De uitgever verkocht in de drie weken na de Amerikaanse lancering één miljoen exemplaren.

De lancering van de originele Xbox verliep beter dan die van zijn opvolger in 2005. De Xbox 360-verschijning werd geplaagd door tekorten en meldingen van technische mankementen. Analitici vermoeden dat Microsoft de console tijdig op de markt wilde zetten, om zo de concurrentie, Sony, voor te zijn. Dat verklaarde volgens hen de overhaaste beslissingen en slordigheden.