id Software, één van de belangrijkste bedrijven ter wereld

Tien jaar geleden meldden we dat de industrie-website Red Herring id Software in de top 100 van belangrijkste bedrijven van het jaar zette. id Software stond in deze lijst vanwege de goede verkopen van games en de ontwikkeling van de id Tech engine. De ontwikkelaar staat bekend om titels als Doom, Wolfenstein en Commander Keen.

In de tien jaar sinds het nieuwsbericht is er het één en ander veranderd. In juni 2009 kocht ZeniMax Media, het bedrijf dat ook Bethesda beheert, id Software op, waardoor sommige deals die werden gesloten met uitgevers veranderden. Daaronder valt ook Rage, dat eerst door Electronic Arts uitgegeven zou worden. Rage lijkt een typische shooter zoals we die kennen van id Software te worden, maar toch ook weer niet. Naast de standaard harde actie die doet denken aan shooters als Doom bevat Rage namelijk ook een grote open wereld en daarin kan naar hartelust geracet worden.

Dat id Software nog altijd heel belangrijk is in de game-industie, moge duidelijk zijn, maar het bedrijf heeft inmiddels wel wat terrein verloren aan Epic. Laatstgenoemde heeft met zijn Unreal Engine een hoop terrein gewonnen en veel games maken nu van deze engine gebruik. id Software is echter al geruime tijd bezig met de vijfde versie van id Tech, waar Doom 4 en Rage op zullen draaien, dus de strijd is voorlopig nog niet gestreden.