Halo wordt klaargemaakt voor E3

Halo heeft de shooter populair gemaakt op consoles. Laten we niet vergeten dat GoldenEye 007 op de Nintendo 64 de fundering heeft gelegd voor het genre op consoles, maar het valt niet te ontkennen dat de lancering van de Xbox met Halo: Combat Evolved het genre pas echt groot heeft gemaakt. In een nieuwtje tien jaar geleden meldden we dat ontwikkelaar Bungie hard aan het werk was om de game gereed te maken voor de E3, die kort daarna gehouden zou worden.

En dat terwijl Halo in eerste instantie niet eens voor de Xbox bedoeld was. Bungie maakte de game voor Apple's Macintosh en de PC. Halo was in eerste instantie ook niet een first person shooter, maar een third person shooter. Spelers zagen hun personage dus rondlopen. Het idee was altijd wel dat mensen op een ringvormige planeet, de Halo, zouden rondlopen en in oorlog zouden zijn met een buitenaards ras. In eerste instantie zouden er nog veel meer buitenaardse beesten rondlopen op de planeet, maar die zijn uiteindelijk verwijderd omdat het volgens de ontwikkelaar de impact die de Flood had op de speler te veel zou verkleinen.

Halo werd uiteindelijk een exclusieve first person shooter voor de Xbox. Tegenwoordig wordt de reeks met de iconische Master Chief nog steeds gezien als de mascotte van Microsoft's consolemerk. In 2003 kwam de game ook uit op de PC. Op de Xbox kwam het vervolg Halo 2, en de Xbox 360 kreeg Halo 3, zijverhaal Halo: ODST en prequel Halo: Reach. Ook kwam er een RTS in het Halo-universum uit voor de 360, Halo Wars, al heeft die titel niet voor het RTS-genre gedaan wat Halo voor de shooter heeft betekend. Nu is het wachten op de volgende game in de reeks. Geruchten gaan dat tijdens aankomende E3 een remake van de allereerste Halo wordt aangekondigd. Wij zijn benieuwd!