Tien jaar geleden: Gaat Microsoft Sega kopen? | Gamer.nl

Tien jaar geleden: Gaat Microsoft Sega kopen? | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Gaat Microsoft Sega kopen?

Tien jaar geleden werd er gespeculeerd over een overname van Sega door Microsoft. Dat had natuurlijk alles te maken met het feit dat Sega gestopt was met het maken van eigen systemen en spellen voor andere consoles uit ging geven, terwijl Microsoft in 2001 met een eigen console, de Xbox, ging komen. Volgens diverse berichten uit Japan zou een grote aandeelhouder van Sega, CSK Group, in de nabije toekomst proberen van zijn aandelen af te komen, iets waar Microsoft op in zou springen. Met Sega zou Microsoft een sterke ontwikkelaar hebben om ook succes in Japan te krijgen.

Microsoft kwam er uiteindelijk niet aan te pas, al had Sega wel gesprekken met het bedrijf. In 2003 kocht speelgoed- en spellenfabrikant Sammy de resterende aandelen op en in 2004 kreeg Sammy een groot belang in het Japanse arcadebedrijf, waardoor Sega Sammy Holdings ontstond. De daaropvolgende jaren werd Sega uit het dal waar het in zat gehaald via multiplatformfranchise als Sonic, Crazy Taxi en Football Manager. De deal die het bedrijf sloot met ontwikkelaar Platinum Games (bekend van o.a. Bayonetta en MadWorld) om games van hen uit te geven bleek daarnaast een gouden zet die Sega veel krediet bij hardcore gamers opleverde.

En Microsoft? Die heeft nog altijd niet de positie in Japan die het zou willen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou