2D platform games will never die

Dat 2D-platformers nooit zijn uitgestorven weten we, maar tien jaar terug waren gamers daar toch echt bang voor. Niet heel vreemd overigens, want ontwikkelaars omarmden de relatief nieuwe 3D-graphics als een verloren zoon of dochter die al twintig jaar kwijt was. Het leek er op alsof zij de nieuwe techniek nooit meer los zouden laten.

Een ontwikkelaar die er anders over dacht was het Kroatische Space-Ewe, dat aankondigde aan een nieuwe platformgame genaamd Project B te werken. Een korte zoektocht via Google leert dat het tweekoppige team achter de game al een tijdje niets meer gedaan heeft. Project B zag nog wel het licht in 2003, als Bud Redhead: The Time Chase, maar daarna bleef het stil. De site van de ontwikkelaar leeft nog altijd voort, en heeft dus de wederopstanding van het genre nog mee mogen maken.

Vandaag de dag krioelt het weer van de tweedimensionale platformers, met dank aan digitale distributienetwerken zoals PlayStation Network, Xbox Live Arcade, WiiWare en Steam. Voor slechts enkele euro's kunnen gamers kiezen uit een brede selectie aan klassieke 2D-titels, zij het met een modern sausje. Van het artistieke en filosofische Braid tot het meer traditioneel aangeklede Shadow Complex. Zelfs retro-iconen als Sonic en Mega Man zagen hierin een uitgelezen kans hun comeback te maken.

Heb je daar nu geen boodschap aan en wil je een echte klassieker spelen, dan kun je altijd nog een demoversie van Bud Redhead: The Time Chase downloaden op de officiële website van Space-Ewe.

 
                              Concept art uit 2001                                                                         Uiteindelijke resultaat